Кометата Леонард ще бъде видима с просто око в средата на декември

След 23 хиляди години кометата Леонард се насочва към нас

Ваня Милева Последна промяна на 24 ноември 2021 в 00:01 15818 0

Кометата на Леонард. Кредит: Dan Bartlett.

Кометата C/2021 A1 (Леонард) ще достигне перихелий на 3 януари 2022 г.

Непериодичната комета е открита през първата половина на януари 2021 г. от американския астроном Грегъри Дж. Леонард (Gregory J. Leonard) от обсерваторията Маунт Лемън в Аризона, САЩ.

Обектът има почти параболична орбита и това вероятно е първият (и вероятно единствен) път, когато преминава покрай Слънцето. Кометата е на разстояние 0,62 AU (1 AU - една астрономическа единица - Земята е на 1 AU от Слънцето) от Слънцето и 0,92 AU от Земята по време на перихелия.

Яркостта на обекта е +5,1 звездна величина по време на перихелия. 

Магнитудът (звездната величина) е мярка за яркостта на звездите или на други небесни обекти. На скалата на звездните величини, по-малките стойности съответстват на по-голяма яркост и обратно. Скалата на звездните величини е логаритмична. Ярките звезди условно се наричат звезди от 1-ва звездна величина. За пример магнитудът на Слънцето е -26,73, а на най-слабата наблюдаема звезда е 23,5. Сириус е със звездна величина -1.3

Преди преминаването на перихелий кометата се движи през съзвездията Ловни кучета, Воловар и други.

Карта за кометата C/2021 A1 (Leonard) в сутрешното небе, фокусирана върху областта, където кометата е по-ярка от магнитуд 8. Хоризонтът, здрачът (приблизително) и позициите на планетите са валидни само за датата и часа, посочени в карта. Положението на кометата спрямо звездите е точно за всички случаи. Дадена е индикация за посоката, която сочи опашката на кометата. Дължината и външният вид на опашката не са точни. Числата до фигурите на кометата показват деня от месеца за тази фигура, червените етикети показват първия ден от посочения месец. Кредит: Sky.observing.com

Кометата е видима в сутрешното небе с яркост, по-голяма от осма звездна величина между 15 ноември и 13 декември 2021 г. и във вечерното небе от 13 до 18 декември 2021 г. От 19 декември обектът ще бъде практически невидим в Северното полукълбо. Кометите често са невидими около момента на най-голяма яркост, защото тогава са твърде близо до Слънцето.

Най-голямата яркост ще е около 14 декември: магнитуд +2,0 в най-благоприятния сценарий (вижте опциите по-долу).

Кривата на светимостта на кометата Леонард с три възможни сценария. Кредит: Gideon van Buitenen / astro.vanbuitenen.nl/comet/2021A1

За наблюдение на обекта в този момент е необходим бинокъл с отвор от 9 мм или повече. Най-благоприятното време за наблюдение на кометата около 10 декември. Тогава обектът ще има яркост от +2,9m и контраст по величина от -2,5m, по принцип достатъчно, за да се види кометата с просто око. Въпреки това, бинокълът (ръчен или статив) може да ви помогне да видите повече детайли.

Орбитата на кометата Леонард. Кредит: TheSkyLive

Удивителна характеристика на този небесен посетител е, че е свръхбърз. Той се движи с 254 412 км/ч или 70,67 км в секунда спрямо Земята.

Въпреки невероятната си скорост през огромното пространство на нашата Слънчева система, не очаквайте да видите кометата да се носи по небето.

Подобно на планетите, кометите се движат пред фона на звездите, но много бавно поради големите разстояния. Наблюдателите, използващи телескопи, ще трябва да фиксират позицията на кометата спрямо звездите на фона, а след да сравнят изгледа пет или 10 минути по-късно, за да открият движението й, защото заради голямата дистанция ще изглежда като много бавно движещ се обект.

Орбитата на кометата Леонард. Кредит: astro.vanbuitenen.nl

НАСА/JPL изчислява, че най-близкият подход на кометата Леонард към Земята ще бъде на 12 декември 2021 г., около 13:54 UTC . Тя ще премине на изключително безопасно разстояние от Земята от 34 902 292 км.

Орбитата му също предполага, че кометата ще премине сравнително близо (около 4 236 000 км) до планетата Венера на 18 декември 2021 г.

Природата ни предоставя небесни събития, видими веднъж в живота. Кометата Леонард може да е едно от тях, ако стане достатъчно ярка. Ако я видите, това наистина ще бъде събитие, което се случва веднъж в живота. Това е така, защото на кометата са нужни десетки хиляди години, за да направи обиколка около слънцето. Както Боб Кинг (Bob King) посочва в Skyandtelescope.com през октомври 2021 г.:

"Орбиталните изчисления разкриха, че обектът е прекарал последните 35 000 години, обикаляйки по пътя си към Слънцето, след като е достигнал афелия на смразяващо разстояние от около 3 500 AU".

С други думи, след този близък подход покрай Слънцето, няма да видим кометата Леонард отново.

Ето няколко графики…

Диаграма с няколко звезди и отметки около местоположението на кометата.

На 24 ноември 2021 г., около 2 часа сутринта ET, кометата C/2021 A1 (Леонард) ще премине много близо до мястото, където наблюдателите, използващи телескоп, могат да забележат добре познатата „Галактика на кита“ (NGC 4627), с едно предупреждение: гледката ще бъде малко близо до хоризонта при 18 градуса или по-малко. Кредит: Eddie Irizarry/Stellarium.

Диаграма със съзвездия и отметки за местоположението на кометата Леонард.

Местоположение на кометата Леонард на 30 ноември 2021 г., около един час преди изгрев слънце. До тази дата небесният посетител трябва да бъде лесна мишена с помощта на бинокъл. Кометата Леонард ще бъде разположена между луната (вдясно, осветена само около 19%) и Голямата мечка (горе вляво), обърната на изток преди изгрев слънце. Кредит: Eddie Irizarry/Stellarium.

Много ярки звезди, дебели в центъра на кръглия куп, стават по-малко плътни с разстояние от центъра.

Имате ли телескоп? Насочете го към кълбовидния куп Messier 3 на 3 декември 2021 г., точно преди изгрев слънце, и ще можете да видите кометата C/2021 A1 (Леонард) точно под този куп на тази дата. Кредит: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter.

Кометата C/2021 A1 (Леонард) може да се превърне в най-ярката комета за 2021 г.

Източници: 

Comet Leonard is 2021’s comet to watch, Еarth&Sky

Comet Leonard (C/2021 A1), TheSkyLive

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !