Кометата Сайдинг Спринг потопи магнитното поле на Марс в хаос

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 март 2016 в 10:00 7742 0

През октомври 2014 г. кометата C/2013 A1, известна като Сайдинг Спринг (Siding Spring) премина близо до Марс като най-късото разстояние е 139 500 км със скорост от 56 км/сек и това събитие бе следено от Земята много внимателно.

Въпреки, че астрономите знаеха, че преминаването през тънката марсианска атмосфера би я засегнало значително, но сега се оказва, че магнитосферата на Марс в този момент е била напълно разстроена. Връзката с всички сателити около Марс и марсоходите бе прекъсната по време на преминаването на кометата, с изключение на няколко инструмента на сондата MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), между които и магнитометъра, пише сайтът на НАСА.

Благодарение на тези измервания, ние вече знаем, че кометата е предизвикала огромен хаос в магнитосферата на Марс.

Червената планета няма силно магнитно поле, подобно на Земята, затова тя е с разредена атмосфера, а горната й част - йоносферата - се състои от заредени частици. Движенията на тези частици генерират слабо магнитно поле, което все пак е достатъчно силно, за да взаимодейства с заредените частици от слънчевия вятър.

Кометата Сайдинг Спринг също е заобиколена от магнитно поле. То се формира от взаимодействието на плазмата на слънчевия вятър и се генерира в комата (газовата обвивка, заобикаляща ядрото на кометата). Комата много голяма, дори в сравнение с планетата - размерът на комата има радиус около един милион километра, а ядрото е с размер само половин километър. Магнитното поле на кометата се оказало по-силно от това на Марс.

Измерванията на MAVEN показват, че по-силното магнитно поле на кометата Сайдинг Спринг временно се е сляло с магнитосферата на планетата и дори я потиснало.

С приближаването на кометата векторите на интензитета на магнитното поле на Марс в различни точки започнали произволно да променят посоките си, а при максималното сближаване магнитното поле на Марс изпаднало в пълен хаос. Дори и няколко часа след преминаването на кометата промените в магнитното поле на Марс все още се наблюдавали.

Изследването на екипът учени от НАСА е публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !