09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Компания ще предложи пътешествие до ръба на космоса (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 януари 2016 в 15:25 38440
Снимка: World View Enterprises, Inc.

Нова американска компания ще предложи пътуване до ръба на космоса - в стратосферата, при това не със специален летателен апарат, а с балон.

Компанията, за която пише онлайн изданието Arstechnica, се нарича World View и целта ѝ е да предложи на пътниците възможност да видят планетата ни от (почти) космическа височина, но без рисковете, които носи един космически полет.

С помощта на балона туристите ще се издигнат на височина около 30 километра. Тъй като на тази височина атмосферата е много разредена, хората ще могат да видят всички особено на повърхността на Земята, а също и да се насладят на чернотата на Космоса.

Предвижда се полетите да излитат от Южна Аризона, цената на билета за един човек ще е $75 000 при продължителност на полета между четири и шест часа.

Компания ще използва както доказани технологии, така и иновации, за да заведе хора на ръба на кКосмоса. Височинните балони, като тези, които ще ползва World View, са направени от високоефективен полиетиленов филм. Когато балонът бъде напълнен с хелий с максимално допустимото налягане, неговият размер ще е почти колкото едно футболно игрище.

За самия балон ще бъде закачена капсула с постоянно налягане, в която ще се намират пътниците. Тъй като компанията ще пуска хора в стратосферата, а не самостоятелни стратосферни балони, е нужно методът за връщане на Земята да е много по-надежден. Балонът ще се издига нагоре със скорост 300 метра в минута, но свалянето му е малко по-трудна задача.

"Решихме да помислим как можем да използваме направляван полет вместо това, което може да се случи при свободно падане", казва Табер Маккулъм (Taber MacCallum), ръководител на техническото подразделение на компанията. Решението е по време на полета капсулата с пътниците да се откачи от големия балон и да се спусне към Земята с парашут.

В момента World View планира отначало да изпробва работата на балона и доколко добре той издига в стратосферата товар с тежестта на капсулата за туристите. След това ще се издигне и с капсула.

Самата капсула пък ще оборудвана с големи прозорци за наблюдение и дори достъп до интернет.

В Аризона вече се строи специално стратосферно летище, откъдето ще се издигат балоните на компанията. Първият полет с хора е планиран за 2017 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.