Компанията Tri Alpha Energy постигна успех в термоядрения синтез (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 15:05 8462 0

Кредит Science

Компанията Tri Alpha Energy е заявила, че е успяла да създаде инсталация, способна да поддържа облак от плазма с температура от 10 милиона келвина в продължение на 5 милисекунди без видими следи на разпад на конструкцията и нарушение на формата.

Тази разработка, според представители на стартъпа, е голяма крачка към управляем термоядрен синтез. За това постижение докладва ръководителят на технологичния отдел на фирмата, Мичъл Биндбауер (Michl Binderbauer) на симпозиум в памет на автора на технологията Норман Ростокер. За съдържанието на доклада разказва кореспондентът на списание Science, Daniel Clery.

Стартъп компанията се занимава с проблема за управляемия термоядрен синтез. Основната разлика с най-големия проект в тази област, ITER, който в момента се строи във Франция е суровината за процеса. Вместо смес от деутерий и тритий в разработката на Tri Alpha Energy се използва смес от водород и бор. Основната задача, с която се опитват да се справят инженерите е задържането на облака разтопена плазма в определен обем за ефективното й нагряване.

За решаването на този проблем инженерите на компанията прилагат подход с обратна конфигурация на полетата. Ако в ITER основен инструмент за задържането в тороидалното поле са магнити, разположени по периметъра му, то Tri Alpha Energy използва за стабилизация магнитното поле, генерирано от движението на плазмата в облака. Устройството формира два облака плазма, които може да се сравнят с кръгчета дим и ги сблъсква със скорости от порядъка на милиони километри в час.

За първи път с подобна технология бе постигната стабилност на плазмата за пет милисекунди миналата година. Новата версия на инсталацията позволи да се увеличи до пет пъти мощността на генератора на плазмени пръстени. 

През следващата година компанията планира да разглоби съществуващата инсталация и да изгради нова от нулата с нови, по-мощни плазмени източници. Разработчиците се надяват, че това ще повиши температурата на плазмата 10 пъти - тази температура ще бъде достатъчна, за да започне термоядрен синтез в системата деутерий-тритий. Но горивната смес от водород и бор изисква температури от порядъка на три милиарда Келвина за започване на синтеза.

В работната инсталация практически лишените от електрони атомни ядра ще се сблъскат помежду си и ще генерират поток от горещи алфа-частици, които ще бъдат изпратени в топлообменниците. Независимо от факта, че енергията, освободена в този процес е два пъти по-малка от произвежданата от двойката деутерий-тритий, разработчиците смятат, че тяхната технология е по-обещаваща. Един от аргументите е изключително малките количества тритий на Земята, докато изотопът бор-11, използван от компанията е широко достъпен.

За първи път технологията на Tri Alpha Energy е описана през 1997. След това е критикувана от двама физици от Livermore National Laboratory и Института по физика на плазмата Макс Планк. Критиците посочват трудностите за постигане на баланс в геометрията, предложена от авторите на технологията, както и различни неотчетени аспекти, снижаващи ефективността на инсталацията. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !