Компютърните игри с насилие не засягат способността за съчувствие

Антония Петрова Последна промяна на 12 март 2017 в 15:08 24653 1

източник: Major Nelson

Идеята, че изпълнените с насилие компютърни игри водят до антисоциално поведение, получи отрезвяване от ново проучване, което не вижда връзка между двете. 

Откакто персоналният компютър се настани трайно в живота на хората, компютърните игри го последваха, като в много от тях има убийства или наранявания. Естествено това възпламени ожесточен дебат дали тези игри ни правят също толкова войнствени. Първосигнално, за повечето хора, отговорът е "да". От дълго време вече компютърните игри с насилие се смятат за вредни за хората, особено за децата. Но това досега беше повече обществено схващане, отколкото научен факт, пише Zme science.

С появата на сцената на науката ситуацията става дори още по-заплетена. Някои проучвания показват позитивните аспекти на компютърните игри, докато други откриват връзка между игрите и насилническото поведение. През 2017 г. това все още продължава да бъде въпрос на разгорещени дебати, които едва ли ще бъдат разрешени скоро. Но ново проучване, публикувано във Frontiers in Psychology, може да добави важен елемент към спора. 

В проучването д-р Грегор Шчичик (Gregor Szycik) от Hannover Medical School и неговите колеги разследват дълготрайните ефекти от игрането на компютърни игри с насилие. "Поводът за изследването беше фактът, че популярността и качеството на компютърните игри все повече нараства, и второ - в нашата клинична дейност се срещаме с все повече пациенти с проблематично и непреодолимо потребление на видеоигри", обяснява Шчичик. 

За разлика от досегашните проучвания, това анализира дълготрайните ефекти от компютърните игри. Шчичик и неговият екип анализират единствено мъже, тъй като те са по-предразположени към компютърните игри. Всички участващи в експеримента са играли игри, при които са били стрелци от първо лице, като Сall of Duty или Counterstrike, най-малко два часа на ден през последните четири години.

За да се избегнат каквито и да било краткосрочни ефекти, участниците са били помолени да се въздържат от играене минимум три часа преди началото на експеримента, като повечето от тях не са играли няколко дни. След това те са преминали през ядрено-магнитен резонанс и са отговорили на психологични въпроси. Предоставени са им и образи, които предизвикват емоционални и емпатични реакции. Получените резултати са съпоставени с контролна група хора, които не са играли никога компютърни игри. 

Резлутатите от съпоставката изненадват учените, тъй като се оказват в противоречие с тяхната първоначална хипотеза. И играчите, и контролната група са дали сходни неврални реакции на емоционално-провокативните образи. С други думи, играенето на компютърни игри с насилие не уврежда емпатичните реакции. Това противоречи на класическото вярване, че игрите с насилие намаляват нашето съчувствие и ни правят по-склонни към насилническо поведение. 

"Надяваме се, че проучването ще окуражи и други изследвания да се съсредоточат върху възможните дългосрочни ефекти от компютърните игри върху човешкото поведение", коментира Шчичик. "Това изследване използва емоционално-провокативни образи. Следващата стъпка за нас ще бъде да анализираме данни, събрани при по-обосновани стимулации, като използване на видеоматериали за провокиране на емоционални реакции", добавя той. 

Въздействието на компютърните игри върху личността продължава да бъде трудно за преценяване. И както често се случва, ще изисква още повече проучвания. През това време много хора продължават да играят на тези игри. Прави ли ги това по-лоши? Засега това не е известно, но докато играта бъде разглеждана само като игра и бъде разграничавана от истинския живот, всичко ще бъде наред.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9026

1

Георги Бонджов

12.03 2017 в 15:56

Разбира се, способността "не е" засегната. Просто първо стрелят, а после съчувстват...стига да ги заловят полицаите първо.