Конят на Пржевалски е клониран успешно в САЩ (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2020 в 00:17 10722 0

Кредит Revive & Restore/Scott Stine

Курт със сурогатната си майка.

Жребчето е родено през август във ветеринарна клиника в Тексас. То е клонирано от ДНК от мъжки кон Пржевалски, чийто ДНК материал е замразен в зоопарка в Сан Диего през 1980 г.

Първото успешно клониране е съобщено от пресслужбата на зоопарка. Учените вземат генетичния материал от биобанка в Сан Диего - пробите принадлежали на жребец, роден през 1975 г. във Великобритания и живял в САЩ от 1978 до 1988 г. Неговата ДНК се съхранява в продължение на 40 години - и сега се използва за клониране.

По време на експеримента изследователите си партнират с организацията за опазване на дивата природа Revive & Restore и ViaGen Equine, компания, която клонира коне и домашни любимци.

„Работихме с най-добрите научни умове и използвахме скъпоценни генетични материали, съхранявани в нашата биобанка“, коментира Пол А. Барибо (Paul A. Baribault), директор на зоопарка.

Жребчето, родено от клониране, е наречено Курт, на името на д-р Курт Бениршке (Kurt Benirschke), основател на програмата за научни изследвания в зоопарка и международната биобанка San Diego Zoo Global (SDZG) Frozen Zoo, която събира и съхранява генетичен материал от застрашени животни от 1975 г. насам.

Малкото е родено напълно здраво и в бъдеще ще може да даде потомство.

„Това ​​ново жребче на Пржевалски се роди напълно здраво и репродуктивно нормално. То рита и се опитва да отвърне на удара, когато някой наруши личното му пространство“, разказва Шон Уокър (Shawn Walker), главен учен във ViaGen Equine. "То също така непрекъснато иска да бъде хранено от сурогатна майка".

Скоро жребчето ще бъде прехвърлено в сафари парк в Сан Диего, за да се научи как да живее в стадо.

„Очаква се това жребче да бъде един от най-генетично важните индивиди от своя вид“, заявява Боб Вайзе (Bob Wiese), главен научен сътрудник в зоопарка в Сан Диего.

Учените смятат, че това ще помогне за възстановяване на популацията.

„Това раждане разширява възможността за генетично спасяване на застрашени диви видове“, коментира Райън Фелан (Ryan Phelan), главен изпълнителен директор на Revive & Restore. „Усъвършенстваните репродуктивни технологии, включително клонирането, могат да спасят видовете, като ни позволят да възстановим генетичното разнообразие, което иначе би било загубено“.

Конете на Пржевалски са застрашени животни, някога живели в Монголия. За последно са видяни в дивата природа през 1969 година.

През последните 40 години оцеляват почти изцяло в зоологически градини, разпръснати по цял свят, но всички тези коне са потомци на 12 коня на Пржевалски, родени в дивата природа.

Кон на Пржевалски в рисунките в пещерата Ласко, Франция. Кредит: Wikimedia Commons

Интензивните програми за размножаване са помогнали за възстановяването на вида, но все пак се губи генетичното разнообразие. Тези загуби вече могат да бъдат спрени, като се използват клетъчни технологии като клониране въз основа на наличието на живи клетки, съхранявани в "замразения зоопарк" SDZG.

От 90-те години насам са създадени няколко диви стада на тревни площи в Китай и Монголия, но поддържането на генетичното разнообразие вероятно ще бъде важна част от осигуряването на оцеляването на вида в бъдеще.

Конете на Пржевалски не са единственият вид, който компанията се опитва да възроди с помощта на биотехнологиите. Сега екипът работи върху клонирането на шест животни, включително вълнест мамут, изчезнал преди четири хиляди години.

Източник: Birth of Cloned Przewalski’s Foal Offers Genetic Diversity for This Endangered Species, San Diego Zoo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !