20 септември 2018
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Конкурентът на Мъск ще създаде свой космически кораб за полети до Марс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 октомври 2017 в 09:4533741
MADV / ©Lockheed Martin

Специалистите на корпорацията Lockheed Martin разказаха на конгреса по аеронавтика за идеята си за създаване на нов космически кораб MADV (Mars Ascent/Descent Vehicle), който ще може да кацне на повърхността на Червената планета.

В момента човечеството има най-високия от края на Студената война интерес към космическите полети.

Веднага след като страстите около новия проект на Илън Мъск се уталожиха, в който се предлага да се заменят самолетите с ракети, обществеността научи за нов амбициозен космически проект. Вдъхновител му е прочутият американско-канадски предприемач и един от основните му конкуренти - корпорацията на Lockheed Martin.

На Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия, Lockheed Martin показа концепцията си за MADV.

Характеристиките на кораба ще позволят да направи вертикално кацане на повърхността на Марс. Принципът на совалката MADV е донякъде подобен на концепцията за ракетата носител Falcon 9, която има първа степен за многократно използване. В същото време корабът изглежда като знаменитата "космическа совалка", макар и с някои разлики. За гориво MADV ще използва втечнен водород, който може да се добива директно на Марс.

MADV / ©Lockheed Martin

Lockheed Martin разказа миналото лято за проект, използващ совалка като транспорт за околомарсианска орбитална станция Mars Base Camp. 

Базата на орбита на Червената планета трябва да се състои от няколко модула и ще бъде забележимо по-малка от МКС. Корабът MADV ще бъде нещо като допълнение към проекта: на теория ще доставя товари и колонисти от станцията до Червената планета и обратно. Същевременно на орбиталната станция могат да бъдат разположени две совалки MADV - една за извършване на текущи задачи, а другата - като резервна.

Първите астронавти в орбитата на Марс Lockheed Martin иска да изпрати през 2028 г.

Mars Base Camp / ©Lockheed MartinПрепоръчани материали
+ 0
- 1
Съща фантастика от 50-те:)
Морето до колене, само някой да даде кинти за дъвка!
 
Още от : Новини
Виц на деня: 19 септември
19 септември 2018 в 07:12
Виц на деня: 19 септември
Виц на деня: 19 септември
19 септември 2018 в 07:121630
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.