Конопът не дава нектар, но пчелите го харесват. Защо?

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 ноември 2018 в 10:03 8551 0

Кредит Kym Kemp/Pexels

Биолози установиха, че в края на топлия сезон полетата с индустриален коноп се посещават от много пчели. Броят на пчелите в много региони намалява и това растение може да помогне за облекчаването на ситуацията.

Това е първото проучване на пчелите в канабисовите полета, а резултатите от него бяха изнесени от авторите му на конференцията Entomology 2018.

В повечето страни по света според законите, приети през 20-и век, се забранява отглеждането на канабис, но в някои щати на САЩ наскоро легализираха пушенето на марихуана, след което започнаха да се появяват в страната полета с коноп. Отглеждат се и двата подвида на растението, както този, който съдържа високи концентрации от психоактивни вещества, така и коноп, който в миналото е използван в много страни, включително и България, за производство на растителни влакна за въжета и тъкани.

Индустриалните конопени растения са сортове канабис с ниско съдържание на активния компонент, който предизвиква еуфорията, THC (тетрахидроканабинол) и са все по-позната гледка за американските пчели, тъй като щатите създават пилотни програми за законно отглеждане. Нито конопът, нито другите щамове от вида Cannabis sativa, отглеждани за развлекателни или медицински цели, предлагат на насекомите нектар, а всички разчитат не на насекомите, а на вятъра за разпространението на прашеца.

Въпреки това, биолозите забелязват голямо разнообразие от пчели в два експериментални участъка с коноп. 

По време на едномесечно проучване ентомолози от Университета в Колорадо, Форт Колинс, водени от Колтън О'Брайън (Colton O'Brien), откриват представители на 23 от 66-те пчелни колонии, за които е известно, че живеят в Колорадо, попадат в капаните на О'Брайън.

"Преминаваш през полета и чуваш бръмчене отвсякъде", разказва О'Брайън за Science News. 

Този вид пчеличка посещава разнообразие от цветя, но е сред видовете, уловени в конопените полета. Снимка: Susan Ellis/Bugwood.org (CC BY 3.0)

Пчелите се нуждаят от цветен прашец, за да хранят малките си, а по време на изследването, през август 2016 г. няма много цъфнали цветя. Неизвестно е какви са хранителните качества на конопения прашец за ларвите. И все пак, индустриалните ниви с коноп може да се окажат важни източници на храна за опрашителите в трудни времена, коментира О'Брайън.

Здравето на пчелите се влошава през последните години, а природозащитниците се тревожат и за съдбата на  по-слабо изследваните диви пчели. О'Брайън призова агробиолозите да разработят стратегии за борба с вредителите по конопа,  съобразени със здравето на пчелите.

Техниките за контрол на вредителите по конопа са все още са в процес на разработване. Има дори неизяснени въпроси за това кои насекоми са истинските вредители по конопа, обяснява ентомологът Уитни Краншоу (Whitney Cranshaw), също от Университета на Колорадо.

Това положение е донякъде защото законодателството за борба с наркотиците в Съединените щати превърна всякакви форми на канабис незаконни в продължение на десетилетия.

Законът за земеделието от 2014 г. обаче разграничи конопа с по-малко от 0,3% THC сухо тегло и сортовете канабис с високо съдържание на THC, които представляват интерес за развлекателни и медицински цели. Това разграничение позволи на щати като Колорадо и Кентъки да създадат програми за регулирано правно отглеждане, за да съживят потенциално ценната култура. Но останаха много стари и нови неизвестни за тази традиционна култура.

По-рано ви съобщихме, че френски пчелар, самият той употребяващ канабис за лечение от много ранна възраст, след години проучвания е успял да приучи пчелите си да произвеждат мед от канабис.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !