Консерваторите са по-склонни към самоизмама

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 12:15 3648 0

Американски психолози чрез три независими методa сa оценили нивото на радост и щастие на привърженици на либералните и консервативни възгледи, съобщава списание Science.

Първите два метода са свързани с анализ на използването на думи с различен емоционален заряд - положителен или отрицателен, а третият - с изучаването на искреността на усмивките на консерватори и либерали.

Тези методи се прилагат за различни модели на групи и дават подобни резултати: либералите са по-склонни да изпитват радост от консерваторите. В същото време оценките, базирани на лични съобщения на анкетираните показват по-голямо удовлетворение на консерваторите от живота в сравнение с либералите.

Да се оцени човешкото щастие не е лесна задача, тъй като това понятие е трудно да се формализира и следователно, да се измери.

Затова работата на група американски психолози от Университета на Калифорния в Ървайн, Университета на Южна Калифорния и Университета на Илинойс в Чикаго е толкова интересна. Те оценяват нивото на радост и щастие на привърженици на либералните и консервативните партии, използвайки три независими методи. И трите метода показват сходни тенденции.

Учените отбелязват, че повечето предишни проучвания са установили по-високо ниво на удовлетвореност от живота на консерваторите в сравнение с либералите. Но те са въз основа на въпросници, включваща субективна, лична оценка за щастие. Дали това самочувствие е самозаблуда? До каква степен може да се приеме? На тези въпроси учените са се опитали да отговорят в изследването си и при оценката за възможността за самозаблуда, и за нивото на щастие по обективни показатели.

Учените създали специален сайт за психологичното изследване. Посетителите, които се определят като последователи на тази или онази партия, са били помолени да попълнят въпросници, които да разкрият склонността им към самозаблуда. Консерваторите са изразили такава тенденция по-ясно, отколкото либералите.

Кой какво говори

За да разберат кой наистина се чувстват щастлив - консерваторите или либералите - психолозите са приложили езикови и морфологични методи, за разлика от субективните въпросници за оценка. Например, ако човек се чувства щастлив, това трябва да се отрази в изражението на лицето и в речта му. Това означава, че е възможно да се анализира честотата на емоционалните думи в текстове и говор. Тези техники са добре развити и широко използвани в трудове по психология. Във въпросното изследване, учените са използвали техниката PANAS-X.

За изследване са избрани две референтни групи: потребители на Twitter и американски политици-конгресмени. За първите е събрана информация от 47 000 постове (на коя партия симпатизират се определя от това, чии профил следват и пишат в Twitter), за вторите - от стенограми и речи през последните 18 години, които имали общо 432 милиона думи. Разборът в този и в другия случай е впечатляващ.

Той показал, че консерваторите са по-склонни от либералите изразяват отрицателни емоции, тъга и малко - щастие и веселие. И тези различия са напълно достоверни, макар и не толкова големи. Освен това, разликите са стабилни и в двете референтни групи, въпреки че е ясно, че тези групи се различават значително: политици и потребителите на виртуална мрежа.

Анализ на усмивките

Третият метод, който се използва в това проучване е анализ на усмивките на консерватори и либерали. Тук учените използват публикувани снимки (само 457 изображения) на потребителите на социалната мрежа LinkedIn, въз основа на изразената политическа ориентация. Учените са разделили тези фотографии на такива, на които се вижда искрена усмивка, радостни емоции, от тези с неискрени усмивки, на които хората се насилват да изобразят радост.

Искреността на усмивката - така наречената усмивка тип Дюшен (Duchenne smile) са определили по класическия начин по съкращението на лицевите мускули около очите. Предполага се, че да се имитира искрена усмивка е много трудно, така че усмивката може да говори за реалните човешки емоции. В две групи от изображения определили чии усмивки по-често изразяват истинска радост - на консерваторите или на либералите. Оказало се, че усмивките на либералите са били значително по-често истински.

Сърдечната, искрена усмивка може да се разграничи от фалшивата (или т. нар. социална) по съкращаването на лицевите мускули около очите. Тази закономерност е установена от френския невролог Гийом Дюшен дьо Булон, затова искрената усмивка понякога се нарича усмивка на Дюшен. Тези снимки от 1862 са запечатали експериментите на Дюшен. Той прилагал към мимическите мускули на лицето електрическо напрежение за да провери как се съкращават и как това се отразява на изражението на лицето. Снимка wikipedia

Оказало се, че езиковият метод и методът на анализ на усмивките, показват една и съща тенденция: либералите по-често изпитват положителни емоции от консерваторите. Но консерваторите по-често от либералите съобщават при проучвания, че при тях всичко е идеално. Така че, в този случай думите не са съгласуват с реалното състояние на нещата.

Обобщавайки, учените ни напомнят, че все още не знаем до каква степен (в количествено отношение) самоубеждението се превръща в истински емоции. Консерваторите с чувството си за сигурност, което е част от набора им идеали, е възможно наистина да чувстват по-голяма удовлетвореност от живота.

Основното е, че авторите са успели да демонстрират с това проучване, че съществуват методи, с чиято помощ могат да решават такива сложни въпроси от психологията. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !