Консумацията на месо е свързана с по-добро психично здраве, установява мета-анализ

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2021 в 11:24 9224 0

Кредит Pixabay

В сравнение с въздържането от месо, консумацията на месо е свързана с по-ниски нива на депресия и тревожност според нов мета-анализ, публикуван в списание Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

През 2017 г. психичните заболявания се считат за водеща причина за инвалидност в световен мащаб. Световната здравна организация изчисли, че приблизително 300 милиона души страдат от депресия, а 260 милиона живеят с тревожност, което отразява значително увеличение на тези разстройства през последните две десетилетия. Успоредно с наблюдаваното увеличение на психичните разстройства, вегетарианството и веганството стават все по-разпространени. Мотиваторите за този диетичен избор включват етични, екологични и основани на правата на животните опасения, както и опити за подобряване на психичното здраве чрез тази диета.

Екип изследователи извличат данни от 20 съществуващи проучвания, включително напречни и надлъжни проучвания, както и рандомизирани контролни проучвания. В тези проучвания депресията и тревожността са оценени чрез самооценка, употреба на лекарства с рецепта, медицинска диагноза или диагностично интервю. Общо 171 802 участници на възраст между 11 и 105 години са били включени в този мета-анализ, от които 157 778 са определени като консуматори на месо, а 13 259 - като въздържащи се от консумация на месо. Географските местоположения на участниците включват Европа, Азия, Северна Америка и Океания.

Изследователите установяват, че хората, които консумират месо, изпитват по-ниски нива на депресия и тревожност в сравнение с тези, които се въздържат от консумация на месо. Установено е, че веганите изпитват по-високи нива на депресия в сравнение с консуматорите на месо. Полът на участниците не обяснява тези асоциации. Освен това анализите разкриват, че колкото по-строги са проучванията (т.е. разчитат на психични заболявания, диагностицирани от лекар, а не на въпросници за самоотчет), толкова по-силни са наблюдаваните ползи от консумацията на месо.

Тази работа има няколко силни страни, включително големия си размер на извадката и критерии за включване само на проучвания, които осигуряват ясна дихотомия между потребителите на месо и въздържащите се от месо.

Изследователите обаче отбелязват няколко ограничения. Този мета-анализ включва само проучвания, публикувани на английски език, което може да отклони резултатите към западните норми. Изключването на статии на други езици (като хинди), може да пропусне проучвания, проведени в региони, които следват предимно вегетарианска или растителна диета. Освен това, въпреки наблюдаваната връзка между консумацията на месо и психичното здраве, тези резултати изключват изводите относно времевия ред на тези променливи и причинно-следствените заключения.

Справка: Meat and mental health: A meta-analysis of meat consumption, depression, and anxiety
Urska Dobersek,Kelsey Teel,Sydney Altmeyer,Joshua Adkins,Gabrielle Wy &Jackson Peak
Published online: 06 Oct 2021
https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1974336

Източник: Meat consumption is associated with better mental health, meta-analysis finds
Mane Kara-Yakoubian, РsyРost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !