Конците за зъби може да имат токсичен ефект

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 януари 2019 в 08:33 7266 0

Кредит Dentistry Today

Употребата на конци за зъби е важна част от поддържането на устната хигиена, но също така може да остави следи от потенциално опасен клас химикали - органофлуорни химически съединения, известни като PFAS.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

Тези съединения се произвеждат от средата на 20-ти век и се прилагат заради водоотблъскващите си свойства почти навсякъде - от мебелни тъкани до опаковки за хранителни продукти. Но PFAS не се разрушават лесно и могат да се натрупват в тъканите на животни и хора.

Преди по-малко от година Агенцията за опазване на околната среда на САЩ проведе закрито заседание за преглед на съобщенията за високи нива на PFAS в питейната вода в 33 щата. 

Стана известно, че тези и свързаните с тях класове органични флуориди се намират в значителни количества в околната среда и в човешкия организъм. През последните десетилетия се извършиха много научни изследвания за въздействието на PFAS върху здравето на хората. Учените смятат, че повишените нива на такива химикали могат да потискат имунната система, проникват в плацентата, засягайки развитието на плода, увреждат черния дроб и повишават риска от някои видове рак. 

В новото проучване на Калифорнийския институт за обществено здраве участват 178 жени, половината от които са афроамериканки. Техни кръвни проби са анализирани за признаци на 11 различни вида PFAS. 

След това учените сравняват измерванията на кръвта с резултатите от интервюта, в които те питат жените за девет поведения, които биха могли да доведат до по-високо излагане на тези вещества.

Жените, които са използвали конци за зъби Oral-B Glide, обикновено имат по-високи нива от типа на PFAS, наречени PFHxS в тялото си, в сравнение с другите участнички в изследването, подчертава Dentistry Today.

Изследователите тестват 18 различни марки конци, включващи три продукта, съдържащи флуор, PFAS маркер, използвайки гама-емисионна спектроскопия.

Всичките три продукта с положителен резултат за наличие на флуор, съответстват на докладите, че конците за зъби се произвеждат с тефлоноподобни съединения. 

"Това е първото проучване, което показва, че използването на конци за зъби, съдържащи PFAS, е свързано с по-голямо натоварване на организма с тези токсични химикали", заяви водещият автор Кейти Боронов (Katie Boronow) от Silent Spring Institute. "Добрата новина е, че въз основа на нашите констатации, потребителите могат да избират конци, които не съдържат PFAS."

Други поведения, свързани с по-високите нива на PFAS, включват устойчиви на петна килими или мебели и обитаването на градове, в които питейната вода е замърсена с PFAS.

Също така, афроамериканките, които често ядат храна от картонени кутии с покритие с PFAS, като например пържени картофи, имат в кръвта си повишени нива на четири PFAS химикала в сравнение с жените, които рядко ядат такава храна. 

Белите, които не са латиноамериканци, имат по-високи нива на PFOA и PFHxS, отколкото афроамериканците. Изследователите не могат да обяснят различията, предполагайки, че има и други поведения, допринасящи за по-високи нива на PFAS, които не са измерени.

„Като цяло това проучване подсилва доказателствата, че потребителските продукти са важен източник на PFAS“, заяви Боронов. "Ограничаването на тези химикали в продуктите трябва да стане приоритет за намаляване на нивата им в човешкия организъм".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !