Корабът "Союз ТМА-17М" се скачи с МКС. Проблемът със слънчевата батерия е разрешен

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юли 2015 в 08:14 2994 0

Кредит NASA

Първият пилотиран старт след аварията на товарния космически кораб "Прогрес М-27М" се осъществи на 23 юли в 00:03 българско време от площадка №1 на космодрума Байконур с ракета "Союз-ФГ". В 05:46 корабът се скачи с Международната космическа станция (МКС), се съобщава в сайта на Роскосмос.

На МКС пристигна екипажът на 45-та експедиция: командир Олег Кононенко (Роскосмос), първи борден инженер Кимия Юи (Japan Aerospace Exploration Agency) и втори борден инженер Чел Линдгрен (NASA).

Един час след старта НАСА съобщава, че има неизправност на слънчевия панел на "Союз", По-късно Роскосмос признава, че левият слънчев панел на космическия кораб "Союз TMA-17M" не се е отворил.

Скачването с МКС се осъществи в автоматичен режим с неотворен панел. Пълното му отваряне все пак се спучва и е контролирано от астронавтите на борда на МКС, съобщи "Интерфакс".

Това не е първият случай, когато на "Союз" не се отваря панела, след като достигне орбита. Подобен инцидент става през септември 2014 г. на "Союз TMA-14M". След това панелът отново се отваря едва след закачването с МКС.

Екипажът на 45-та експедиция до МКС бе се планиран да се изпрати на 26 май 2015, но стартът бе отложен поради аварията с транспортния "Прогрес М-27М" на 28 април с ракета "Союз-2.1а".

Момента на станцията са участниците в 44-та експедиция -  Генадий Падалка, Михаил Корниенко и Скот Кели.

Всичките шест членове на екипажа се събраха във вътрешността на сервизния модул "Звезда",  за да се поздравят с пристигането на новите членове на екипажа (на първия ред отляво) Кимия Юи (Kimiya Yiu), Олег Кононенко и Чел Линдгрен (Kjell Lindgren). Прави отляво са Михаил Корниенко, Генадий Падалка и Скот Кели. Cнимка: NASA TV

За момента руските кораби "Союз" са единствените, които могат да транспортират хора до МКС. НАСА в сътрудничество с компаниите SpaceX и Boeing разработва собствени пилотирани кораби.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !