Корелациите в растежа на COVID-19 сочат кои са универсалните стратегии за успех

Ваня Милева Последна промяна на 01 май 2020 в 00:11 7888 0

Броят с натрупване на потвърдените заразени случаи на COVID-19 като функция на времето за девет страни, с изключение на дни с по-малко от 100 заразени. Черните непрекъснати криви представляват регресия на експоненциалния закон, а вложките показват същото количество, изобразено в логаритмична скала. Кредит: Cesar Manchein

Вече няколко месеца след първото огнище на COVID-19 в Ухан, Китай, страните продължават да търсят решения, които са ефективни за управление на разпространението на вируса и обществено осъществими за прилагане. Анализът на теорията на хаоса даде представа за това колко добре могат да бъдат приети стратегии за предотвратяване на заразяването от много страни.

Изследователи в Бразилия анализираха растежа на потвърдените случаи на зараза с COVID-19 на четири континента, за да характеризират по-добре разпространението на вируса и да проучат кои стратегии са ефективни за намаляване на разпространението му.

Резултатите са публикувани в Chaos: An Interdisciplinary Journal of Nonlinear Science. Те установяват, че вирусът обикновено расте по експоненциална крива, при която влияят най-вече социалните, икономическите и географските особености на района, където се разпространява инфекцията, а не засяга характеристиките на самата инфекция.

Проучването се основава на данните за новите случаи на инфекция с COVID-19, събрани до 27 март 2020 г. на четири континента в следните страни: Бразилия, Китай, Франция, Германия, Италия, Япония, Южна Корея, Испания и САЩ.

"За да подобрим нашия анализ, използваме модел с шест обикновени диференциални уравнения, базирани на добре познатия епидемичен модел SEIR (Susceptible–Exposed–Infectious–Recovered или възприемчиво-експониран - инфекциозен - възстановен) като се имат предвид карантинните процедури, за да предложим ефективни стратегии, които позволяват на властите да се увеличат изравняването на експоненциалните криви", обясняват авторите.

Високата корелация на експоненциалните криви между всяка от страните позволи на групата да отдели общите ефективни стратегии.

Според изследователите по-меките карантинни мерки са неефективни за изравняване на кривите в сравнение с по-строгите насоки за изолация.

„Нашите резултати по същество показват, че ефективната стратегия за избягване на увеличаването на броя на заразените лица от коронавирус комбинира две действия: Поддържайте високо ниво на социална дистанция и прилагайте значителен брой тестове за идентифициране и изолиране на безсимптомните индивиди“, заяви авторът Рафаел М. да Силва (Rafael M. da Silva).

Така най-вероятно препоръките за „оставане вкъщи“ и агресивната политика за тестване могат да позволят да се спре COVID-19 подобно на Южна Корея, в която са регистрирани 11 хиляди случая на заболяването и 246 смъртни случая от новия тип коронавирус.

Екипът на да Силва планира да подобри своите модели, използвайки нови данни. Учените се надяват допълнително да идентифицират стратегии, които да позволят да се избегнат дългите карантини. За съжаление, лекарите все още нямат увереност, че SARS-CoV-2 няма да се върне през есента или зимата.

Справка: "Strong correlations between power-law growth of COVID-19 in four continents and the inefficiency of soft quarantine strategies," Chaos (2020). https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0009454

Източник:

Correlations in COVID-19 growth point to universal strategies for slowing spread, American Institute of Physics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !