Коронавирус е открит в проби от сперма. Защо това не е изненадващо

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2020 в 08:23 8104 1

Не знаем много за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, но научаваме нови неща за него всеки ден. Последната част от пъзела идва от малко проучване, проведено в Китай, което откри РНК (генетичният код на вируса SARS-CoV-2) в спермата на млади пациенти с COVID-19.

Изследването, публикувано в JAMA Network Open, включва 38 пациенти, подложени на лечение на тежко болни с COVID-19 в Общинска болница в Shangqiu в провинция Хенан.

Петнадесет от пациентите са предоставили проба от сперма по време на острата фаза на заболяването и 23 скоро след възстановяването си. При четири от 15-те пациенти с остро заболяване и при двама от 23-те възстановили се пациенти, в пробите от спермата е открита РНК на SARS-CoV-2.

Тези нови открития се различават от резултатите от по-ранно проучване, включващо 12 пациенти с COVID-19, и доклада за случая. По-ранните проучвания се фокусираха върху пациенти с лека форма на заболяването след възстановяването им, докато настоящото проучване се фокусира върху хоспитализирани пациенти в тежко състояние на заболяването и всички проби от това последно проучване са взети по време на заболяването или много скоро след възстановяването им.

Всъщност всички проби от сперма, за които е установено, че имат вирусна РНК при възстановили се пациенти, са взети на втория и третия ден след възстановяването им. Така че разликите между по-ранните проучвания и настоящите са вероятно резултат от различията в тежестта на заболяването и времето на вземане на пробите.

Имунопривилегировани

Тестисите, заедно с очите, плацентата, плода и централната нервна система, се считат за "имунопривилегировани места", което означава, че са защитени от силно възпаление, свързано с имунния отговор.

Това вероятно е еволюционна адаптация, която защитава жизненоважните структури. Така че това са ниши, където вирусите могат да бъдат защитени от имунния отговор на гостоприемника.

Имунопривилегированите места привличат вниманието като места, където вирусите могат да продължат да съществуват след възстановяването от болестта по време на епидемията от вируса на ебола в Западна Африка през 2013-16 г.

Вирусът на Ебола остава откриваем в спермата на някои оцелели повече от три години, а предаването на вируса Ебола чрез полов акт може да се случи месеци след като пациентът се възстанови.

Последиците от последните открития са неизвестни. Наличието на вирусна РНК в спермата на пациентите не означава непременно наличие на инфекциозен вирус. Така че ще бъде от решаващо значение да се покаже дали инфекциозният вирус може да бъде изолиран от спермата на пациенти и оцелели от SARS-CoV-2.

Ако това е възможно, следващият въпрос ще бъде дали - както настоящите данни подсказват - SARS-CoV-2 се намира предимно в спермата на пациенти с тежко заболяване или дали могат да бъдат открити значителни нива на вируса в семенната течност на пациенти с лека форма на болестта - или в спермата на хора без симптоми.

Дори и да се докаже това, вероятно ще е с малък принос за разпространението на вируса по време на остра инфекция. Като се има предвид високата заразност на SARS-CoV-2 по несексуални пътища, е трудно да си представим как това би могло да се увеличи значително чрез предаване по полов път.

Единственият сценарий, при който сексуалното предаване на SARS-CoV-2 може да бъде проблем, би бил, ако вирусът персистира в тестисите за продължителни периоди и ако оцелелите от COVID-19 могат да предадат сексуално вируса след възстановяването си.

Ще са нужни още проучвания, за да се проучи дали това е възможно. Междувременно, все още би било разумно тези, които се възстановяват от COVID-19, да използват презерватив, докато не бъдат направени допълнителни изследвания, за да се изясни колко дълго инфекциозният вирус остава в спермата.

***

Авторите са Питър Елис (Peter Ellis), преподавател по молекулярна биология и репродукция, Университет в Кент; Марк Уас (Mark Wass), преподавател по компютърна биология, Университет в Кент, и Мартин Михаелис (Martin Michaelis), професор по молекулярна медицина, Университет в Кент.

Тази статия е публикувана първо от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

10.05 2020 в 15:45

Доколкото разбрах, проучваният са правени сред млади пациенти. А ние - старите гюдерии?