Коронавирусният вариант A.30 е силно мутирал и избягва индуцирани от ваксини антитела

Вариантът A.30 на COVID-19 може да избегне някои ваксини, предизвиквайки потенциална загриженост сред експертите

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2021 в 10:23 15721 0

Шиповият протеин на варианта A.30 на SARS-CoV-2 е силно мутирал и избягва с висока ефективност индуцирани от ваксина антитела. Кредит: NIAID

Проучване, публикувано наскоро в списание Cellular & Molecular Immunology, показва, че новият вариант A.30 на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) може да избегне индуцираните от ваксина антитела и може да се разпространи извън белите дробове, което ще има важни последици за общественото здравеопазване.

Но авторите казват, че комбинирането на двата типа ваксини - мРНК (на Pfizer-BioNTech и Moderna) и векторните на AstraZeneca и "Янсен"  на J&J дават добра защита срещу новите варианти на коронавируса.

Пандемията на коронавирусната болест (COVID-19), причинена от SARS-CoV-2, все още бушува в много страни по света, включително у нас като натоварва непоносимо здравната системи и икономиката. Ваксините предпазват от тежки заболявания и смърт и се считат за ключови за прекратяването на пандемията.

Накратко, ваксините срещу COVID-19 предизвикват производството на антитела, които са насочени срещу вирусния шипов гликопротеин, които от своя страна неутрализират вируса. Подобен отговор на антителата се наблюдава след естествена инфекция със SARS-CoV-2 и тези антитела помагат за защита срещу тежки форми на заболяването и смърт.

Независимо от това, появата на варианти на SARS-CoV-2, които съдържат мутации в шиповия гликопротеин, могат да устоят на неутрализацията от антитела, компрометирайки ефикасността на ваксината. Освен това, нововъзникващите вирусни варианти с повишена способност на предаване, най-вероятно поради модифицирани взаимодействия вирус-гостоприемник, могат бързо да се разпространят в световен мащаб.

Ето защо изследователска група от Германия, водена от д-р Прерна Арора (Prerna Arora) от Университета Георг-Август-Гьотинген), решава да изследва предизвиканата от антителата неутрализация и клетъчно навлизане, специфично за вариант A.30 (известен също като A.VOI.V2), открит през пролетта на 2021 г. при няколко пациенти в Ангола и Швеция, с вероятно произход от Танзания.

In vitro сравнения на варианти на SARS-CoV-2

Изследователите анализират навлизането на вирусни клетки от варианта и тяхното потискане от антителата.

Освен това, за да сравнят A.30 с други варианти на SARS-CoV-2, учените анализират варинтите Бета (B.1.351) и Ета (B.1.525). Причината е, че тези два варианта първоначално са открити в Африка (подобно на A.30), а B.1.351 се счита за най-опасният вариант, който предизвиква безпокойство – с най-високо ниво на устойчивост на неутрализация сред всички известни до момента варианти.

Трябва също така да се подчертае, че в сравнение с шиповия гликопротеин на варианта B.1, за който е известно, че циркулира по време на ранната фаза на пандемията на COVID-19, шиповият гликопротеин на варианта A.30 носи десет аминокиселинни замествания и пет делеции.

SARS-CoV-2 A.30 навлиза в определени клетъчни линии с повишена ефективност и избягва антитяло-медиирана неутрализация. Схематичен преглед и организация на домейна на изследваните протеини на SARS-CoV-2 S. Съкращения: RBD, рецептор-свързващ домейн; TD, трансмембранен домейн. Arora, P. et al. (2021)

Силно проникване в клетките и устойчивост на неутрализация

Това проучване показа, че вариантът A.30 има свойства, които му дават предимства, ненаблюдавани при други вирусни варианти. Освен това, този специфичен вариант може ефективно да избегне неутрализацията от антитела, които са били предизвикани от ваксините Astrazeneca-Oxford (AZD1222) или Pfizer-BioNTech (BNT162b2).

Всички делеции и четири замествания са в областта, която е мишена на повечето неутрализиращи антитела, които не са насочени срещу рецептор-свързващия домен (RBD). Три мутации са разположени в RBD, който се свързва с клетъчния рецептор ACE2 и представлява основната цел на неутрализиращите антитела.

По-лесното навлизане на вирусния вариант A.30 е комбинирано със забележима резистентност към антитела след ваксинация с AstraZeneca-Oxford или Pfizer-BioNTech. Устойчивостта на неутрализиране на A.30 надвишава тази на варианта Бета (B.1.351), който вече е много устойчив на неутрализация в клетъчна култура и по-слабо потискан от ваксината AstraZeneca-Oxford в сравнение с варианта Алфа.

Какво може да се направи

Като цяло тези резултати предполагат, че вариантът A.30 на SARS-CoV-2 може успешно да избегне контрола от индуцирани от ваксина антитела и може да има повишен капацитет да навлиза в клетките, което може да отвори вратата за разпространение на вируси извън белите дробове.

„Вследствие на това потенциалното разпространение на варианта A.30 изисква внимателно наблюдение и бързо въвеждане на контрамерки“, предупреждават авторите на това проучване.

Въпреки това, хетероложната ваксинация с двете гореспоменати ваксини показва, че засилва отговорите на неутрализиращите антитела срещу опасни варианти в сравнение със съответните хомоложни ваксини.

Това може да предложи стабилна защита и срещу варианта A.30.

Във всеки случай са необходими допълнителни проучвания за справяне с този критичен проблем за общественото здраве.

Справка: Arora, P. et al. (2021). The spike protein of SARS-CoV-2 variant A.30 is heavily mutated and evades vaccine-induced antibodies with high efficiency. Cellular & Molecular Immunology. https://doi.org/10.1038/s41423-021-00779-5, https://www.nature.com/articles/s41423-021-00779-5

Източник: Emerging SARS-CoV-2 variant A.30 efficiently evades vaccine-induced immunity, Dr. Tomislav Meštrović, MD, Ph.D., news-medical.net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !