Космическата програма на Етиопия

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2015 в 10:02 4547 0

Кредит Jacey Fortin

Работници помагат за монтажа на купола за оптичен телескоп в Entoto, планина в покрайнините на Адис Абеба, Етиопия, 24 октомври, 2013 г

Етиопия е страна, най-често свързвана с война, глад и мизерия, но тя има космическа програма, чието начало е поставено преди три години.

Основните задачи на космическата програма на Етиопия е да се събуди у по-младото поколение желанието за знания и за подобряване на имиджа на страната в очите на света.

Етиопия изгражда две обсерватории. Три години и четири милиона долара са били изразходвани за създаването им. Повечето от средствата са дошли като дарение на саудитския милиардер от етиопски произход шейх Мохамед ал Амуди, класиран от Форбс като 65-ия най-богат човек в света. 

Първата обсерватория вече е построена и пусната в експлоатация. Намира се в планината Ентото на 20 км от столицата на Етиопия. Той има рядко добра гледна точка - намира се 3200м надморска височина, въздухът е чист и облачната покривка е минимална през по-голямата част от годината. И с минимално светлинно замърсяване от улично осветление. Диаметърът на телескопа е един метър.

Втората обсерватория се изгражда на 4200м над морското равнище в град Лалибела, който е известен с древните си християнски храмове, издълбани в скалите.

Обсерваториите ще се ползват от Етиопското дружество по космически изследвания (ESSS), създадено през 2004 г. и 32-та държавни университета в Етиопия.

Но така или иначе телескопите ще са само повод за мотивация, защото основната цел на програмата е насърчаване на научните и технологични преобразования в страната. От няколко години в университетите и училищата започват да се организират курсове по астрономия и клубове по космонавтика.

Следващата голяма стъпка по пътя към опознаването на тайните на Вселената ще бъде стартът на първия етиопски метеорологичен спътник.
"Ние ще стартираме собствен сателит в космоса през 2025 година", заяви д-р Тулу Бесхах (Tulu Beshah), ръководител на етиопската обсерватория.

От 29 юни до 3 юли в столицата на Етиопия, Адис Абеба, се проведе 5 -ата годишна конференция на Източно африканското астрономическо общество на тема "Астрономията за по-добър живот на обществото".


Изследването на космоса става все по-популярно в Африка. Свои космически агенции са създали Алжир, Египет, Нигерия, Южна Африка. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !