Космическият апарат Касини показа снимки след последното прелитане над Енцелад

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 10:22 2660 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Космическият кораб на НАСА "Касини" започна да предава данни и изображения от последното близко прелитане над загадъчната луна на Сатурн Енцелад.

"Касини" премина над Енцелад на разстояние от 5 000 км в неделя 20 декември в 00:49 EST, съобщи сайтът на НАСА.

"Това последно прелитане над Енцелад предизвиква чувства и на тъга, и на триумф", заяви Ърл Мейз (Earl Maize), ръководител на мисията "Касини" в JPL. "Тъжни сме, че близките прелитания са зад нас, но в същото време поставихме венеца на невероятно десетилетие на изследвания на едно от най-интригуващите тела в Слънчевата система."

Космическият кораб ще продължи да наблюдава Енцелад през последната фаза на своята мисия (мисията ще приключи през септември 2017 г.), но ще бъде на много по-голямо разстояние.

Изследването на Енцелад е най-големият триумф на историческия полет на Касини. Учени откриха за първи път ледените фонтани в началото на 2005 г., което бе съпроводено с поредица от открития, свързани с естеството на материала, който изригва от пукнатините в близост до южния полюс. Изследователите представиха убедителни доказателства за наличието на локално море под повърхността през 2014 г., а през 2015 г. потвърдиха, че под ледената си мантия Енцелад се крие глобален океан.

По време на своето последлно близо прелитане над спътника на Сатурн Енцелад, космическият кораб "Касини" засне този изглед с почти успоредни бразди и хребети на особености, наречени Самаркандски бразди. Източник: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Касини успя да надникне над северните територии на Енцелад. Районът вдясно е по-отдавна формиран терен, покрит с кратери, а в ляво е област сравнително бедна на кратери и вероятно с по-младо нагънат терен. Снимка, направена по време на последното окончателно близко прелитане над Енцелад на 20 декември 2015. Източник: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !