Космическият център Кенеди на НАСА е под заплаха от наводняване

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 15:32 4120 0

Кредит NASA / USGS / Landsat 8

Космическият център Кенеди на НАСА и базата Кейп Канаверал, заснети от спътника Landsat 8.

Изображението по-горе показва историческия Космически център Кенеди (Kennedy Space Centre) на НАСА, който се оказа в опасност от заливане от Атлантическия океан заради покачването на морското равнище.

От 1940 крайбрежието се е преместило навътре с около 60 метра заради повишените морски нива, алармира АВС Science.

НАСА предрича, че ако полярните ледовете продължат да се топят със сегашните им темпове, нивото на океана край бреговете на космически център Кенеди ще се увеличи до 60 см през 2050 и 124 см до 2080 г.

През 2012 г. НАСА започна да строи пясъчни диги в опит да спре влошаването на ситуацията. Същевременно вече се обмисля преместването на всякакво бъдещо разширяване към вътрешността на сушата.

Космическият център Кенеди е изграден върху крайбрежна блатиста местност между 1,5 и 3 метра над морското равнище на атлантическото крайбрежие на Флорида, Мерит, в близост до Кейп Канаверал.

Космическият център заема площ от над 170 квадратни километра и в него са около 20% от съоръженията на НАСА.

Моменти от историята на космическия център

Космодрумът комплекс 39 (Launch Complex 39 - LC-39), първоначално построен за Сатурн V, най-голямата и най-мощна ракета-носител в историята, обслужва програмата "Аполо" за кацане на Луната, предложена от президента Джон Кенеди. Космическият център е кръстен в чест на Кенеди от неговия приемник, президента Линдън Джонсън, малко след смъртта на Кенеди през 1963.

Стартът на совалката "Атлантис", 14.05.2010

След края на програмата Аполо през 1972 г., LC-39 е бил използван за стартирането на всеки пилотиран космически полет на НАСА, включително Скайлаб (1973), на Проекта Аполо-Союз (1975) и програмата "Спейс шатъл" (1981-2011)

Първият старт на космодрума е на ракетата-носител "Колумбия" на 12 април 1981.

Какво е сегашното положение

Комплексът 39 има две стартови площадки 39А и В, които са само на 400 метра от Атлантическия океан.

39A е дадена под наем на SpaceX за полетите на Falcon 9 и Falcon Heavy, които транспортират и екипажи до до Международната космическа станция.

Стартовата площадка 39-B е по-високо от 39А и понастоящем се преустройва, за да приеме новата тежка ракета-носител на НАСА SLS, която е голяма колкото Сатурн V и има планове да долети с хора до Марс.

Разположен на крайбрежието до 39А е стартовият космически комплекс 41, който сега се използва за ракетите Атлас V.

Малко по-ниско от този комплекс са космическият стартов комплекс 40, който използва за Falcon 9 на SpaceX и комплексът 37, където се стартират ракетите Делта IV.

А малко по на юг е известният "Кейп Канаверал", в който има повече от 20 стартови площадки, построени в крайбрежна блатиста местност само на няколко метра над морското равнище...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !