Космическите бактерии от МКС са почти същите като земните

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 декември 2017 в 06:36 3791 0

Кредит Pixabay

Микробите, които живеят на повърхността на Международната космическа станция приличат на тези, които могат да се намерят по стените и мебелите в домовете ни. 

Това е добра новина, според авторът на изследването, публикувано в PeerJ, Дейвид Коил (David Coil), микробиолог от Университета на Калифорния.

"Ние сме изцяло заобиколени от най-често безвредни микроби на Земята, а виждаме до голяма степен аналогична микробна общност на МКС. Тя е много подобна на тази, която ще намерите във вашия хол", заяви Коил.

В рамките на проекта MERCCURI със съдействието на 39-ти екипаж на станцията бяха събрани проби от 15 места вътре в МКС. Поради това, че орбиталната лаборатория е напълно затворена и е заобиколена от негостоприемен космически вакуум, всички тези форми на живот, които съставят общността, наречена микробиом, идват от астронавтите и други замърсители, които са дошли с товарите от Земята. Пробите бяха замразени и докарани на Земята, а учените извадиха от тях микроби и анализираха тяхната ДНК, преброиха представителите на различни видове гъбички, бактерии и други жители на микросвета.

Пробите, събрани от МКС, са сравнени с данните от предишни, базирани на Земята експерименти. Те включват проекта "Wildlife of Our Homes", който изследва микробното разнообразието в нашите домове и Human Microbiome Project, който проучва бактериите, открити в човешкото тяло.

Пробите по проекта MERCCURI се връщат на земята през февруари 2015 г. Снимка: Carl Carruthers.

Изследователите, работещи по проекта MERCCURI установяват, че повечето от идентифицираните видове бактерии от МКС са много сходни с тези, намерени в домовете на Земята. Разнообразието и плътността на бактериите също са подобни, което предполага, че Международната космическа станция е също толкова уютно място като всеки земен дом.

"Микробиомът върху повърхностите на МКС много прилича на повърхностите на нейните жители, което не е изненадващо, като се има предвид, че те са основният източник", разказва Джена Ланг (Jenna Lang) от Калифорнийския университет в Дейвис и водещ автор на изследването. "Доволни сме да видим, че разнообразието е доста високо, което показва, че това не изглежда да е "болна" микробна общност."

Наблюденията върху живота на "космическите" микроби показват, че те се променят в условията на безтегловност. Това увеличава риска от патогенни бактерии, които могат да подкопаят здравето на екипажа, чийто имунитет вече е отслабен. Анализът на това последно проучване показва, че засега няма повод за опасения.

През ноември руски космонавти откриха "живи" бактерии на обшивката на МКС, както и доста жизнеспособни спори от гъбички и други микроорганизми. 

Това откритие отново повдигна въпроса за панспермията - възможността животът да бъде донесен на Земята от космоса, а живите организми да "пътуват" по подобен начин между планетите и дори звездните системи. Най-малкото находката ще наложи преразгледане на границите на биосферата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !