16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Космонавтът Алексей Леонов разкри виновника за смъртта на Гагарин

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 април 2016 в 13:32 211701

Руският космонавт Алексей Леонов разкри своята версия за смъртта на Юрий Гагарин - първият човек, излетял в Космоса.

Изказването си Леонов направи пред телевизия "Звезда", цитиран от сайта Lenta.ru.

На 27 март 1968 г., когато Гагарин умира, Леонов бил на летището Киржач, Владимирска област. Именно от него Гагарин излетял със самолета МиГ-15УТИ.

След известно време от летището се чул взрив. "Стояхме близо до диспечерския пункт и чухме двоен взрив и
свръхзвук. Интервалът между взрива и свръхзвука беше между една и половина и две секунди", разказва Леонов. Той и хората около него веднага решили, че източникът на свръхзвука е един обект, а на взрива - друг.

Според официалното заключение причината за падането на МиГ-15УТИ било приближаването до друг самолет и рязкото отклонение от него. Въпреки това Леонов смята, че истинският виновник за катастрофата е бил именно този друг, неизвестен самолет.

"Еднозначна причина за смъртта (на Гагарин -б.пр.) стана пилотът, който се е спуснал на 400 метра под облак, включил е камерата за последващо изгаряне и е продължил напред, незабелязвайки Гагарин. Това е бил самолет Су-15, той е минал на разстояние 10-15 метра със скоростта на звука, а струята е преобърнала самолета на Гагарин", обяснява Леонов.

Официалните изводи на комисията, разследваща произшествието по онова време, обаче били такива: екипажът (Гагарин и пилотът-инструктор Владимир Серегин), заради променящата се въздушна обстановка (без да се уточняват подробности), е извършил рязка маневра и са попаднали във въздушна яма. Въпреки опитите на пилотите да възстановят хоризонталния полет на машината, самолетът се удря в земята и екипажът загива.Рейтинг :
14.04 2016 в 19:19 1
+ 18
- 3
Леонов тази теза я пропагандира активно поне от двайсет години, но доказателствата за нея не са се увеличили за тези години нито с грам. По въпроса има цяла книга, базирана на математическо моделиране полета на Гагарин от бившия му научен ръководител, професор, който не намира доказателства за тезата на Леонов. Това е може би най-научният анализ по въпроса, защото са събрани 95% от фрагментите от самолета барабар с местата откъдето са взети, което позволява да се състави точна картина на взрива и случилото се изобщо. Според други летци, самолет минаващ на свръхзвук, не е в състояние да обърне самолета на Гагарин. Според трети, касае се за въздушно хулиганство- Гагарин и инструкторът му са предприели маневри, непредвидени в полетното задание, при наличие на облаци и са разбрали твърде късно че става опасно. Истината е, че никой не може да каже с точност какво се е случило.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.