Костите на дете, погребано преди 40 000 години, разгадават мистерия за неандерталците

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 декември 2020 в 11:02 10397 0

Кредит Wikimedia commons ASA 4.0 International

Големият заслон на пещерата Ла Фераси във Франция.

В известния археологически обект в Югозападна Франция, наречен Ла Фераси, са откривани останките на няколко неандерталци, включително и на дете, познато само като Ла Фераси 8, чието погребение обаче е особено значимо според публикация в Scientific Report.

Когато за пръв път откриват древните останки - в различни етапи в началото на 20-ти век - археолозите предполагат, че скелетите представляват умишлени погребения, като неандерталците са полагали своите роднини да почиват под земята.

Въпреки това в съвременната археология има съмнения около въпроса дали неандерталците наистина са погребвали мъртвите си по този начин или този конкретен аспект на погребалните ритуали е уникален обичай на Homo sapiens.

Отчасти тези въпроси са свързани с археологическите техники и документирането в миналото, тъй като остарелите методи, използвани от археолози и антрополози от началото на 20-ти век (и дори по-рано), означават, че не винаги можем да бъдем изцяло уверени в техните констатации.

Сега екип, ръководен от изследователи от Националния център за научни изследвания (CNRS) и Националния музей по естествена история във Франция, извършва задълбочена преоценка на древните останки на Ла Фераси 8, които се съхраняват в музея от почти 50 години, след като са били открити между 1970 и 1973 г.

"Откритието и контекстът на този скелет обикновено се считат за лошо документирани, но всъщност този недостатък произтича от липсата на необходимата обработка на информацията и материалите от Ла Фераси, свързани с предпоследната фаза на разкопките (1968–1973)," изследователите пишат в новия си доклад. „Всъщност на огромно количество данни не е била направена оценка преди настоящото ни проучване.“

В новата работа изследователите преглеждат записите и теренните дневници, използвани от първоначалния екип, провеждал разкопките, както и анализират костите на Ла Фераси 8. Те също извършват нови разкопки и анализи в пещерата, където са открити останките на детето.

Резултатите от техния мултидисциплинарен подход предполагат, че въпреки нестандартния характер на предишните изследвания на предполагаемото погребение на Ла Фераси 8, старите заключения са били верни: детето е погребано.

"Комбинираните антропологични, пространствени, геохронологични, тафономични и биомолекулни данни, анализирани тук, предполагат, че погребението е най-вероятното обяснение за LF8“, обясняват авторите. "Нашите резултати показват, че LF8 се намира в по-стар (и археологически стерилен) седиментен слой. Предлагаме, че неандерталците умишлено са изкопали яма в стерилните утайки, в която е било положено детето LF8."

Достигайки до това заключение, екипът потвърждава, че добре запазените кости са положени неподвижно, оставайки в анатомичното си положение, с главата вдигната по-високо от останалата част на тялото, въпреки че наклонът на земята е под различен ъгъл (предполагащ повдигане, създадено от неандерталски ръце).

Освен това върху останките няма следи от животни, което екипът смята за друг вероятен знак за нарочно, предвидено погребение. Особено в сравнение със състоянието на различни останки от животни, открити в близост, които са увредени от природни въздействия.

"Липсата на следи от месоядни животни, ниската степен на пространствени смущения, фрагментация и атмосферни влияния предполагат, че те бързо са били покрити от утаечни слоеве", обясняват изследователите. "Не можем да намерим никакъв естествен (т.е. не-антропогенен) процес, който би могъл да обясни присъствието на детето и свързаните с него елементи в стерилен слой с наклон, който не следва геоложкия наклон на слоя. В този случай ние предполагаме, че тялото на детето LF8 е положено в яма, вкопана в стерилните утайки."

Това не е първото проучване в последно време, в което се откриват нови доказателства за погребенията на неандерталците, и вероятно няма да е последното. Френският екип смята, че е време днешните нови и подобрени аналитични стандарти да бъдат приложени върху различните скелетни останки на Ла Фераси - от 1 до 7, за да дадат актуална оценка за това как са били погребани и те.

Източник: Science alert - Child's Bones Buried 40,000 Years Ago Solve a Longstanding Neanderthal Mystery

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !