Край бреговете на Антарктида заснеха плуващо "обезглавено пиле"

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 октомври 2018 в 09:43 14025 0

Запознайте се с това странно, розово-червено същество с тяло като на замразено обезглавено пиле от супермаркета, наричано "безглавено кокошо чудовище".

Всъщност това не е нито пиле, нито чудовище. Това е плаваща морска краставица Enypniastes eximia, а учените наскоро заснеха видеоклип на това странно същество в Южния океан близо до източната част на Антарктика, където никога преди не е срещано. Като цяло то е наблюдавано само още един път, съобщава Live Science.

Холотуриите или морските краставици са ​​клас безгръбначни от тип бодлокожи (сред които са морските звезди), които се срещат в почти всички водни басейни по света. По принцип живеят на дъното и се хранят с планктон и органични остатъци. Холотуриите изпомпват през себе си вода и филтрират хранителните вещества и годни за консумация организми. Морските краставици се движат по дъното с помощта на пипала. В случай на опасност, някои видове стрелят по хищника с лепкави отровни нишки, прикрепени към белите дробове на животното.

holotyriya Морска краставица (Peniagone diaphana) Снимка: MAR-ECO Peniagone diaphana Морска краставица (Peniagone diaphana) Снимка: MAR-ECO Holothuroidea Морска краставица Holothuroidea Снимка: Awesome wildlife: Goloturia Холотурия Снимка: MAR-ECO

Представители на ​​клас Холотурия.

E. eximia е дълга от 6 до 20 сантиметра. Цветовете на възрастните екземпляри варират от тъмно червеникавокафяво до червено, а младите обикновено са с по-светъл оттенък на розово. Тялото им е полупрозрачно, така че вътрешните органи се виждат с просто око, а дори проявяват биолуминесценция, според проучване, публикувано през 1990 г. в списание Smithsonian Contributions to the Marine Sciences.

Някои видове морски краставици, включително и "безглавено кокошо чудовище", не живеят в дъното. Холотурията има върху тялото си мембранни структури, наподобяващи перки, които позволяват на животното да се издига над дъното с около километър нагоре и след това бавно да се спуска към дъното за храна, съобщават изследователите в проучването от 1990 г.

Предполага се, че Enypniastes eximia живеят по целия свят, но досега изследователите са успели един път да заснемат "кокошото чудовище" през 2017 г. в Мексиканския залив.

Наскоро морски биолози от австралийското министерство на околната среда наблюдава за втори път "безглавоео чудовище" - в Южния океан край бреговете на Антарктида.

"Изглежда малко като кокошка, което скоро ще бъде поставено във фурната", коментира Дирк Уелсфорд (Dirk Welsford), съдиректор на Програмата за изследване на екосистемите в Южния океан.

Миналата година морските биолози завършиха мисия за изучаване на дълбоководния живот край бреговете на Австралия. По време на изследванията те уловиха около хиляда образци от морската фауна, включително слабо проучената риба сопол (Psychrolutes marcidus).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !