Красотата на замръзналите метанови мехурчета в езерото Байкал (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 март 2021 в 00:01 5815 0

Мехурчета замръзнал метан, виждани през кристално чистия лед на езерото Байкал. Скрийншот от видеото на  Станислав Толстнев

Видеоклипът с бели и сребърни мехурчета метан, заключени в новообразувания лед, е заснет в Малой Мор, пролив, който отделя най-големия остров в езерото Олхон от западния бряг на Байкал.

„Ледът, покриващ плитките проливи и заливи, започва да се образува в края на ноември, докато останалата част на Байкал замръзва до средата на януари. Този ​​вид лед, най-чистият, може да се види само в някои райони на езерото през ноември и декември“, обяснява Станислав Толстев, фотограф и екскурзовод от Иркутск. 

„За първи път обърнах внимание на тези мехурчета преди около четири години, тогава се научих да различавам метана от въздушните мехурчета. 

„Метановите мехурчета замръзват на слоеве един върху друг и нарастват от дълбочина от 1,5 метра. 

„Местните риболовци казват, че други, по-малки и по-хаотични мехурчета са „диханието на байкалските тюлени“ и сочат към зоните, където тези животни се издигат на повърхността, за да поемат малко въздух“. 

Байкал е разположен в рифтова зона, която е дълбока - и всъщност е най-голямата на планетата - пукнатина в земната кора, която се стеснява на дълбочина от няколко десетки километра. 

Езерото няма твърдо дъно, а има възглавница от дънни утайки, която запълва най-тясната долна част на пукнатината в продължение на милиони години.

Тези дънни утайки са подобни на блатата, тъй като съдържат много газ, включително метан. 

През дълбоката зима има пътища над леда, но по-големите метанови мехурчета представляват заплаха. 

„Има области от езерото, където мехурчетата нарастват толкова големи, че заради тях автомобилите могат да пропадат в леда", обяснява Толстев. „Местоположението може да варира всяка година и обикновено големите мехурчета се появяват през февруари, но могат да се видят през март и април.“

Учените наблюдават метана, издигащ се от дъното на Байкал, и макар да смятат, че се увеличава, те оспорват, че това се дължи на глобалното затопляне.

„Има дълбоководни просмуквания - на дълбочина над 380 метра - и плитки просмуквания, на дълбочина по-малка от 380 метра", обяснява д-р Николай Гранин от Лимнологичния* институт, Иркутск.

*Лимнологията е наука за сладководните басейни – езера, блата, язовири, реки (естествени и изкуствени). Включва техния биологичен, физичен, химичен и хидрологичен аспект.

„В момента имаме информация за 22-24 дълбоководни просмуквания и повече от 100 плитки просмуквания.“

Температурата на дъното на езерото - най-дълбокото в света, с максимална дълбочина от 1642 метра - не се е повишила, подчертаева Гранин. 

„Има много спекулации по този въпрос. Ние смятаме, че затоплянето не засяга просмукванията, тъй като температурата на дъното на практика не се променя".

И все пак нивото на езерото е спаднало и това води до повишени просмуквания на метан, отбелязва Гранин. 

Количеството метан, скрито в газовите хидрати в Байкал, се оценява на един трилион кубически метра.

Може да видите още снимки от езерото Байкал в акаунта на фотографа Станислав Толстев в Instagram.

Източник: Beauty of frozen methane bubbles on the world’s deepest lake shown in stunning video, The Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !