Кръстиха новооткрито "фантастично" насекомо на Лейди Гага

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 март 2020 в 11:08 3257 0

Кредит Скрийншот от видеото към песента Bad Romance

Нов вид фантастично изглеждащ скакалец е кръстен на модната поп икона, певица и актриса Лейди Гага. Откритието е описано в публикация в списание Zootaxa.

Kaikaia gaga е най-новият вид и род от семейство Membracidae, относително малка група насекоми, характеризиращи се със специфични вертикални глави и "гротескно издължен торс". Тези рогати цикади са роднини на полските скакалци, но живеят по дърветата.

"Обичам дръзките форми и цветове", споделя Брендън Морис (Brendan Morris), ентомолог от Университета на Илинойс. "Невероятно е, че група на почти 40 милиона години има такова разнообразие на форми, разнообразие, за което твърдя, че не се наблюдава в никое друго семейство насекоми".

K. gaga е един от 1 000 екземпляра, които Морис и съавтора на изследването Кристофър Дитрих (Christopher Dietrich) заемат от Музея за естествена история Карнеги в Питсбърг за изследване на еволюцията на Membracidae. Екземплярът на 30 години е открит в тропическа гора близо до тихоокеанското крайбрежие на Никарагуа и се характеризира с уникални морфологични белези като главата, формата на тялото, власинките и гениталиите. В зоната зад главата насекомото има рогца, както и други екземпляри, но власинките по краката му са различни. Още повече, конструкцията на главата и гениталиите на K.gaga приличат повече на такива, откривани в рогатите цикади от други региони на света. 

Насекомото, получило името Kaikaia gaga, представлява нов род и вид рогата цикада. Кредит: L. Brian Stauffer

"Ако ще има насекомо Лейди Гага, ще бъде рогата цикада, защото те имат тези луди рогца, имат това щуро усещане за мода", обяснява Морис. "Те не са като нищо, което сте виждали преди."

Кръщаването на нови видове на известни личности не е нещо ново. Наскоро нов вид охлюв беше кръстен на климатичната активистка Грета Тунберг (Craspedotropis gretathunbergae).

Морис неуспешно опитва да извлече ДНК от екземпляра, но се надява да пътува до Никарагуа в търсене на жив екземпляр.

Рогатите цикади са едни от най-разнообразните групи насекоми на планетата. На снимката от ляво на дясно горе: Platycotis tuberculata (GK), член на род Cymbomorpha (GK), сношаваща се двойка от Cyphonia clavata (GK). От ляво на дясно долу: Nessorhinus graciloides (CD), Turrialbia felina (GK), и член на род Membracis (GK). Кредит: Gernot Kunz and Christopher Dietrich.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !