Крилатият кошмар на Трансилвания: Летящи динозаври, които могат да ловуват плячка колкото кон

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 11:56 9048 0

Hatzegopteryx е ловувал игуанодонти Zalmoxes. Реконструкция: Mark Witton

Намерени са фосили, принадлежащи на птерозаври от рода Hatzegopteryx. Тези мускулести летящи гущери са достигали толкова огромни размери, че са можели да ловуват плячка с размер на кон.

В статия, публикувана в списание PeerJ, Марк Уитън (Mark P. Witton) от Университета в Портсмут и Дарън Неш (Darren Naish) от Университета в Саутхемптън описват фосилите и как биха изглеждфали тези древни същества.

Досега намираните фосили на различни видове птерозаври от периода Креда подсказват, че са били мирни мършояди и рибари. Но последните проучвания показват все по-ясно, че тези гигантски летящи гущери, някои от които са достигали 10 метра размах на крилете, са били доста опасни хищници.

Един от тях, Hatzegopteryx, който е живял преди около 70 милиона година на територията, което сега е Румъния, е имал също сравнително къс и силен врат, който му е позволявало да преследва и доста големи и силни жертви.

(A) Два гигантски с дълги шии аздархиди, намерени около Маастрихт Arambourgiania philadelphiae - спорят за малък теропод; (B) Подобни по размер, но по-мощни трансилвански гиганти птерозаври Hatzegopteryx SP. ловуват игуанодон Zalmoxes. Големите хищни тероподи са намалели в къснокредния период и за това може да са причина гигантските птерозаври. Източник: Neck biomechanics indicate that giant Transylvanian azhdarchid pterosaurs were short-necked arch predators

Семейството на аздархидите (Azhdarchidae) включва най-големите животни, издигали се някога в небето. Някои от тях са достигнали 10 и дори 12 метра размах на крилете с тегло 220 кг. Находките на повече или по-малко пълни скелети показват, че са притежавали дълга шия и дълги челюсти. Техните крайници са им позволявали както дълго да планират във въздуха, така и достатъчно ефективно да се придвижват по земята. Досега пропорциите на тялото аздархидите бяха смятани за повече или по-малко едни и същи.

Новият поглед към навиците на тези птерозаври преобръща тези представи.

Hatzegopteryx  са имали дебел къс врат, с и много широки кости с поресто запълване, което добавя още повече сила. Освен това са имали по-широка уста, така че жертвите са им били доста по-големи. Палеонтолозите смятат, че те са били същества са били масивни с мощни криле, силен гръб и крака и са можели да повдигнат плячка до четвърт тон. 

Фосилите от края на Кредния период (преди около 70 милиона години) са намери в същия район на Румъния, който се счита за част от бившия остров Хатег в древното море Тетис. При предишни разкопки в района са намерени останки от малки динозаври, но без следи от големи хищници. Това предполага, че Hatzegopteryx, вероятно са били доминиращите хищници на острова, които са ловували млади динозаври без страх да бъдат нападнати от някой по-голям и силен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !