Кризата на плодовитостта може би се дължи на неправилно хранене

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 февруари 2020 в 04:27 4984 0

Кредит pixabay

По света средният брой и качество на сперматозоидите намалява постепенно от години насам. Учените създават редица теории за потенциалнитe причини, започвайки от домашните химикали и стигайки до микропластмасата. Друг възможен виновник е храненето.

Ново кръстосано изследване, публикувано в списанието JAMA Network Open, подкрепя идеята, че храненето на мъжете изглежда влияе пряко на броя и качеството на сперматозоидите.

За да съберат данни за това изследване, учените започват събирайки голяма група млади мъже. По-точно 2 935 млади датчани, минаващи физически прегледи за прием във военните сили, част от които включват изследване на плодовитостта.  

Данните, събрани между 2017 и 2019 г. включително, заедно с други по-стандартни измервания като височина, индекс на телесните мазнини, кръвни показатели и качество на семенната течност като общ обем, брой сперматозоиди, движение и форма. Учените молят участниците и да опишат хранителните си навици за последните три месеца, избирайки между 136 различни хранителни продукти. 

Храните са разделени в четири различни режима - западна диета с много червено месо, пържени храни и захарни напитки, "разумна" диета, изобилстваща от плодове, зеленчуци, риба и пилешко, "вегетарианска" с основно зеленчуци, яйца и мляко и традиционна датска диета със сандвичи.

Сравнявайки типовете хранене с качеството на спермата на участниците, учените откриват, че мъжете, хранещи се предимно със западна диета имат най-малък брой сперматозоиди - между 109 и 138 милиона. От другите три типа на хранене, "разумните" имат здрави и многобройни сперматозоиди - между 146 и 183 милиона. Въпреки, че почитателите на традиционното датско хранене имат най-бързите сперматозоиди, подобната на вегетарианска диета съответства на сперматозоиди с оптимална форма по всички показатели. 

"Факторите на храненето са важни за производството на здрави функциониращи сперматозоиди с висок потенциал на плодовитост", обяснява съавтора на изследването Фейби Насан (Feiby Nassan) от Харвардското училище за обществено здраве Т. Х. Чан. "Аз смятам, че не само "ние сме това, което ядем", но и "спермата ти е това, което ядеш"," допълва Насан. 

Това проучване е стабилно начало, но учените признават, че по темата има и трябва да се свърши още доста работа. 

За да се разбере напълно значението на диетата върху плодовитостта на мъжете, подобно проучване трябва да се проведе и при популации от различни народности. Предполага се и че индивидуалните дадени проби не винаги могат да са надеждни, например след сериозно среднощно забавление. 

И ако диетата изглежда не корелира с цялостното сексуално здраве, това не е единственият фактор, отбелязват учените. И все пак храненето е нещо, което може лесно да бъде променено, така че не е проблем да се премине към предлагани от науката режими, за да се допринесе за повишаването на броя и качеството на сперматозоидите

Източник: Futurism - STUDY: GROWING “INFERTILITY CRISIS” MAY BE TIED TO POOR DIETS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !