Куба имала ваксина срещу рак на белия дроб, която Америка иска

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 12:30 14668 2

Кредит EFE

Ваксината срещу рак на белия дроб Cimavax-EGF е на разположение безплатно в Куба от 2011 г.

Куба има от няколко години ефективна терапевтична ваксина срещу рак на белия дроб, твърди порталът Wired.

След посещението на президента Барак Обама в островната държава и стъпките за нормализиране на отношенията между двете страни като евентуалното падане на 55-годишно търговско ембарго в САЩ щели да започнат клинични изпитания на кубинската ваксина срещу рака на белите дробове.

Ваксината е разработка на кубинския Център по молекулярна имунология и се смята за първата успешна ваксина срещу рак на белия дроб, при това е разположение безплатно за всички кубински граждани от 2011 г. Специалисти твърдят, че ваксината е уникална за света, тъй като потиска развитието на болестта, без да повлиява на качеството на живот благодарение на ниската си токсичност за пациента. Резултатите показват, че ваксината удължава живота на пациентите, въпреки че не премахва тумора, тя задържат растежа му.

Американските имунолози ще изследват ваксината Cimavax, за да получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

"Шансът да се направи оценка на ваксината е една много вълнуваща перспектива", заяви Кандис Джонсън (Candace Johnson), главен изпълнителен директор на Института за изследване на рака Розуел Парк (Roswell Park). Тя отбелязва, че изследванията на ваксината досега показва, че тя е с ниска токсичност, при това сравнително евтина за производство и съхранение. Центърът по молекулярна имунология в Куба ще даде на Розуел Парк цялата документация (как се произвежда, данни за токсичност, резултати от последните проучвания) за прилагане на препарата на FDA.

Джонсън заяви, че се надява да получи одобрение за клинична проверка на Cimavax в следващите шест до осем месеца, както и да започне клинични изпитания в рамките на една година.

Как Куба успя да напредне толкова в медицината?

Въпреки, че страната е известна със своите пури, ром и коли от 60-те, тя също има може би едни от най-добрите и най-изобретателни специалисти в биотехнологиите и медицинските изследвания в света. Това е особено забележително за страна, където средната заплата е 20 долара на месец. Средният кубинец има продължителност на живота равна с средния американец. "Те трябваше да правят повече с по-малко", обяснява Джонсън, "така че трябваше да са още по-иновативни в подхода си към нещата. И в продължение на повече от 40 години те станаа лидери в имунологията."

Въпреки десетилетията икономически санкции, Фидел и Раул Кастро направиха биотехнологиите и медицинските изследвания, особено профилактиката, приоритет. След избухването през 1981 година на епидемията тропическа треска денга, която засегна близо 350 000 кубинци, правителството съсредоточи изследователските усилия на различни агенции към конкретни цели. Неговото първо постижение е неочаквано и успешно - производството на интерферон, протеин, който играе роля в човешкия имунитет. От тогава кубинските имунолози направиха още няколко пробиви, включително собствените им разработки на ваксини за менингит B и хепатит Б и други.

Популярните в Куба пури може би носят вината ракът на белия дроб да бъде четвъртият водещ причинител за смъртността при кубинците. Учените от Центъра по молекулярна имунология работят по ваксината Cimavax в продължение на 25 години, преди Министерството на здравеопазването да я направи достъпна за безплатно ползване през 2011 г. Всяка имунизация струва на държавата около 1 долар. Проучване от 2008 г. показва, че пациенти с рак на белия дроб, получили ваксината, живеят средно по четири до шест месеца по-дълго от неваксинираните. Това накара Япония и някои европейски страни да започнат клинични изследвания на Cimavax.

Ваксината не атакува туморите директно, а е насочена към протеина, който се произвежда от туморите и след това циркулира в кръвта. Той кара човешкия организъм да освободи антитела срещу хормона на епидермалния растежен фактор, който обикновено стимулира клетъчния растеж, но може също така, ако не се спре, да причини рак. Макар че повечето хора смятат, че ваксината е нещо, което не позволява на дадено заболяване да се развие, технически ваксина е вещество, което стимулира имунната система на организма. Така че Cimavax само предотвратява нарастването и метастазите на белодробните тумори, превръщайки ги в някаква хронична, но управляема болест.

Специалистите от Roswell Park казват, че планират да изследват потенциала на ваксината като профилактика, това, което правят традиционната ваксина. Освен това, епидермалният растежен фактор играе важна роля в много други видове рак като рака на простатата, на гърдата, на дебелото черво и рака на панкреаса. "Всички тези заболявания са потенциални цели за тази ваксина", казва Келвин Ли, имунолог в компанията. Предимно заради финансови причини, кубинците не са тествали Cimavax за други заболявания.

И това лекарство не е единственото с потенциал в кубинската фармацевтика. Томас Ротщайн (Thomas Rothstein), биолог в Институт за медицински изследвания Фейнстейн от шест години работи с Центъра по молекулярна имунология по друга ваксина за лечение на рак на белите дробове, наречена Racotumomab, с напълно различен механизъм. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 23:11

Обичам да се развличам на вашия сайт, но като превеждате хубави стари статии, не превеждайте грешно, че е очевадно - 350000 е бройка на заболелите (struck - застигнати), не на умрелите от денги; при население 10 милиона около 1980. Смъртността на тропическата треска е около 1%, т.е. да речем 5000 са умрели във вашия пример.

22.03 2016 в 15:55

А ние даваме пари на всички, които ни правят на будали и ваксини си купуваме от Турция.