Кученце, изпуснато от граблива птица, се оказва динго

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 ноември 2019 в 11:33 10394 0

Кредит Instagram - wandi_dingo

Не всеки ден куче пада от небето в задния ви двор. Но именно това се е случило на жители на град Уандилигонг в Австралия, когато чуват скимтене в градината си.

След като установяват, че малкото кученце не е на никого, хората го прибират и се грижат за него 24 преди да го заведат в болницата за животни Alpine. Никой не е сигурен за произхода му - дали е изоставено куче, изгубена лисица или кученце динго?

Животното има и особени следи по гърба си, които предполагат, че е било носено в ноктите на голяма хищна птица като орел, преди да е изпуснато. Фактът, че няма други кученца наоколо също предполага, че е пренесено отнякъде.

За да разберат какво животно е всъщност, 10-седмичната пухкава топчица минава ДНК изследване. Докато хората чакат резултатите от анализа, животинчето, наречено Уанди, е преместено в приюта на Австралийската динго фондация във Виктория, където да се грижат за него.

Кредит: Instagram профила на Уанди - wandi_dingo

Изненадващо, резултатите показват, че Уанди е чистокръвно динго. Това са добри новини и за приюта, защото тя може да влезе в програмата им за размножаване, която помага на опазването на вида.

Уанди е планинско динго, разновидност, която е с най-застрашена от изчезване. Другите две са тропическо и пустинно динго.

"Тази разновидност за съжаление живее по източното крайбрежие, където живее 80% от австралийското население", обяснява Лин Уотсън (Lyn Watson), директор на Австралийската динго фондация. "Така че не само хабитата на планинското динго изчезва, но и нашето преследване на животното, което за съжаление прилича на куче, са довели почти до изчезването на тези красиви животни".

Австралийското динго е застрашено от изчезване поради редица причини. Те включват лов, кръвосмешение и кръстоски с домашни кучета, които дават хибриди и размиват генетичния фонд на вида.

И докато много хора, които навлизат в хабитата им, считат кучетата динго за опасност, те са важни за екосистемата, защото намаляват популацията на дивите котки например. В Австралия разпространението на тези бозайници е сериозен проблем, защото те ловуват дребни местни животни.

Чистокръвните динго като Уанди могат да помогнат за запазването на вида, намалявайки шансовете му да изчезне през следващите десетилетия. 

"Ние поддържаме генетичните линии до денят, когато ще има безопасно място, където те да могат да се заселят", обяснява Уотсън.

Кучетата динго са живели в Австралия в продължение на хилядолетия, вероятно донесени от азиатски мореплаватели преди около 3 500 години. Те са важни както за културата, така и за природата, така че можем само да се надяваме видът да оцелее.

View this post on Instagram

Enjoying my new digs at @dingodiscovery. My DNA results showed that I am pure D I N G O!

A post shared by Wandi Dingo (@wandi_dingo) on

Източник: IFLScience - Adorable Puppy Dropped In Garden By Bird Of Prey Turns Out To Be Purebred Dingo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !