Кучетата обработват речта по същата система, както хората (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 август 2020 в 00:20 4414 0

Кредит Enik? Kubinyi / Eötvös Loránd University

Куче в скенера, заедно с учените Марта Гачи (ляво), Атила Андич и Анна Габор (дясно).

Кучешките мозъци обработват речта в йерархична структура, подобно на човешките, се съобщава в ново изследване на унгарски учени, публикувано в списание Scientific Reports.

Учените от Департамента по етология на Университета Еотвош Лоранд (ELTE) откриват изумителните прилики в обработката на речта между хората и кучетата, провеждайки функционален ЯМР на будни кучета. Обработката на речта в йерархична структура представлява система, при която елементите, свързани с тоналността на изреченията, и речевите сегменти (фонемите) се намират на различни нива – интонацията на по-ниско, а значенията на думите – на по-високо. (1)

Хората говорят на кучетата, за които е известно, че са чувствителни към речта. И думите, които произнасяме, както и интонацията им носят информация. Например ако кажем „седни“ много кучета ще седнат. Подобно, когато хвалим кучетата с висока интонация те могат да усетят позитивното намерение. Но много малко се знае какво точно се случва в мозъка на животните по време на тези интеракции.

В новото изследване учените изследват мозъчната активност на будни сътрудничещи кучета чрез функционален ядрено-магнитен резонанс. Кучетата чуват познати думи за поощрение (умно, браво, точно така) и непознати, неутрални думи (такъв, сякаш, още), произнесени с хвалеща или неутрална интонация.

Анна Габор (Anna Gábor), постдокторант по невроетология в ELTE и водещ автор на изследването обяснява:

"Изследването на приликите и разликите в обработката на речта в мозъка на кучетата и хората може да ни помогне да разберем стъпките, които са довели до появата на езика по време на еволюцията. Човешкият мозък обработва речта йерархично - първо интонацията на по-ниско и след това значението на думите на по-високо ниво. Преди няколко години открихме, че кучешките мозъци, подобно на човешките, могат да отделят интонацията от значението на думите. Но дали и йерархията е подобна? За да разберем използвахме специална техника този път - измерихме как намалява мозъчната активност на кучетата при повтаряне на стимула. По време на сканирането на мозъка понякога повтаряхме думи, а понякога интонации. По-голямо намаление в даден регион на мозъка за определени повторения показва до каква степен участва съответният регион".

Резултатите показват, че мозъците на кучетата, подобно на човешките, обработват речта йерархично - интонацията на по-ниски нива, най-вече в регионите под кората на мозъка, а познатите думи на по-високи нива - в регионите на кората. Интересно е, че по-възрастните кучета разпознават думите по-слабо от по-младите. 

"Въпреки че обработката на речта при хората е уникална в много аспекти, това изследване разкрива вълнуващи прилики между нас и вид, който не може да говори. Тези прилики не показват обаче, че тази йерархия е еволюирала за обработката конкретно на речта", обяснява Атила Андич (Attila Andics), съавтор на изследването. 

"По-скоро йерархията, следваща обработката на интонацията и значението на думите, описана тук и при хората, може да отразява по-общ несвързан с речта принцип на обработка. По-просто казано, емоционално натоварените знаци (като интонацията) типично се анализират на по-ниски нива; докато по-сложните научени знаци (като значението на думите) се анализират на по-високи нива при различни видове. Нашето изследване всъщност показва, че обработката на човешката реч може също да следва такава по-базова, по-обща йерархия".

1 Десислава Баева, Димитрина Игнатова-Цонева Русенски университет „Ангел Кънчев“ ФОНОЛОГИЧНИ СТРУКТУРИ В СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ КНИЖОВЕН ЕЗИК

Източник: EurecAlert - Speech processing hierarchy in the dog brain

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !