01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Куклите не предпазват от бременност (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 август 2016 в 16:21 73641

Ново австралийско проучване откри, че ако се раздадат на тийнейджърките кукли, имитиращи бебета, това няма да ги възпре от ранна бременност.

Всъщност, момичетата от училищата, участващи в програмата "бебе симулатор", е с 36% по-вероятно да забременеят от тези в училища, които не участват. Очевидно куклите не стават за контрол на раждаемостта, пише Аlternet.

Резултатите от изследването са публикувани в The Lancet.

Проучването обхваща 2800 момичета от 57 училища в Западна Австралия на възраст от 13 до 15 години докато навършат 20.

Реалистичните грижи за куклите-бебета се очаква да са много натоварващи - куклите плачат, изискват хранене и смяна на пелени. Те са част от образователната програма, предназначена да покаже на момичетата "физическите, емоционални, социални и финансови последици от забременяването, когато станат родители".

Компанията Reality Works, която произвежда куклите, обещава, че нейният продукт "предлага незабравими уроци" за предотвратяване на тинейджърската бременност и родителство. Куклите не са евтини, струват около 1200 австралийски долара всяка (около 1600 лв.).

Разбира се, проучвания от малък мащаб са не са съвършено доказателство. Но ако, както казва водещият автор на изследването Сали Бринкман (Sally Brinkman), един от резултатите от тези експерименти е, че "много от тийнейджърите се привързват към своите изкуствени бебета", става ясно, че това не е желаният ефект.

Резултатите също така цитират други изследвания, които показват, че "някои момичета вярват, че грижата за собственото им бебе ще бъде същата като грижата за симулатора". Това е все едно видео игрите да ни подготвят за шофиране.

Какво всъщност наистина върши работа за предотвратяване на бременността? Контрол на раждаемостта. Миналата година, Департамента за обществено здраве и околна среда на Колорадо публикува констатациите си, че след дългосрочните акции на държавата за предлагане на безплатни противозачатъчни средства раждаемостта сред тийнейджърите е намаляла с 40%, а процентът на абортите е намалял с 42% в сравнение за период от четири години. И най-големите промени са в най-бедните общности.

Рекламен клип на компанията, произвеждаща куклите-бебета:


+ 4
- 1
Концептуално сбъркана е самата идея за предпазване от бременност чрез представяне на бременността и отглеждането на децата като нещо непосилно и тежко. Отделно колко е вероятно да успеят (историята не дава подобни сведения, независимо че хората в миналото още в ранна възраст са били по-наясно с отглеждането на децата). Дваж по-вредно е ако вземат че успеят. Така обучените люде и после не правят деца, което е далеч по-вредно от анекдотичните ученически бременности и раждания. Ранните бременности си ги е имало, има и ще ги има, защото срещу природата трудно се рита.

Искаме или не искаме, в съвременните условия и в не-екстремен климат девойките съзряват между 13 и 15г и оттам нататък ограничението да не раждат деца е чисто социално.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.