Културните различия са отразени от думите, описващи емоции в езика

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 декември 2019 в 11:58 12197 0

Кредит pixabay

Любовта е универсален език, но от лексикална гледна точка не е точно така. На някои езици, думата за любов е свързана и със състрадание. 

Анализирайки значенията на думи, използвани за изразяване на емоции на повече от 2 000 езика, учените откриват някои универсални модели. Но според анализа, публикуван в Science, се проявяват и някои културни различия. Това включва и думата “hanisi”, която на ротуманския език, говорен само на някои острови северно от Фиджи, означава едновременно любов и съчувствие.

Описвайки начинът, по който хората назовават емоциите си с думи, може да даде идея как различните култури възприемат света. 

Заедно със свои колеги, психологът Джошуа Конард Джаксън (Joshua Conrad Jackson) и Кристен Линдкуист (Kristen Lindquist) от Университета на Северна Каролина в Чепъл Хил изучават думи за емоции на 2 474 езика от 20 основни езикови семейства. Учените търсят думи, използвани за описване на сходни концепции (например "вода" и "море", но не "вода" и "слънце").

Измежду думите за емоции се появява обща структура. Общо, думите използвани за предаване на добри и лоши чувства са различни едни от други, както и тези, описващи състояния и на тялото.

"Хората по целия свят се чувстват зле, когато изгубят близък човек и хората по целия свят ще получат сърцебиене изправени пред опасност", обяснява Джаксън.

Но учените откриват и някои различия. В някои индоевропейски езици например "притеснение" и "гняв" се припокриват. Но "притеснение" е по-близко свързано с "мъка" и "съжаление" в някои австралоазиатски езици в континентална Югоизточна Азия. В някои езици "изненадан" се съчетава със "страх", но не и в други.

Резултатите предполагат, че значенията на думите, описващи емоции, и може би дори принадлежащите чувства, варират между различните култури. 

Източник: Science news - In some languages, love and pity get rolled into the same word

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !