Кунева посети научен център в Словакия

Целта е български експерти и учени да се запознаят с разработването на проекта за научен център

НАУКА OFFNews Последна промяна на 19 юли 2016 в 16:25 14539 0

Кредит МОН

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева посети научен център в Словакия в рамките на провеждащия се Съвет на министрите на ЕС по конкурентоспособност за научни изследвания.

Тя се запозна с възможностите на изградения център с европейски средства. Той е част от Comenius University Bratislava Science Park. В него са разположени 80 лаборатории, които работят в областта на биотехнологии, молекулярна биология, генетика, микробиология, химия, биомедицина и др.

Министър Кунева разговаря с ръководствата на парка и университета за обмяна на опит.

Целта е български експерти и учени да се запознаят с разработването на проекта за научен център и неговата реализация. По Ос 1 на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е предвидено изграждането на центрове за компетентност и за върхови постижения.

Словакия е привлякла в научния парк да работи една от най-големите ИТ компании ESET. "За мен също е важно в бъдещите научни центрове в България, изградени с европейски средства, да навлязат фирми, за да има реално приложение в икономиката", заяви на срещата министър Кунева.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !