Квантовите компютри – поглед отвъд границите на възможното

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2018 в 00:00 5473 0

Осмият по ред Софийски фестивал на науката наближава.

Поредният празник на науката ще се проведе от 10 до 13 май 2018 г. (от четвъртък до неделя) в София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111, в сграда “Джон Атанасов”.

"След първите седем години, за които казват, че са най-важните, осмицата ще ни омагьоса със символа на безкрайността. Нека се опитаме да надникнем в света на безкрайните възможности, които ни дава съвременната наука!" - пише в сайта на организатора, Британския съвет.

Представяме ви един от акцентите в програмата

11 май 2018, петък, 21:00 до 22:00, зала Мтел Арена, вход с билети

Квантовите компютри – поглед отвъд границите на възможното

През 2018 г. се навършват 100 години от рождението на един от най-великите физици на ХХ век Ричард Файнман. През 1984 г. Файнман предлага идеята за квантовия компютър – машина, работеща по законите на квантовата физика, която може да реши задачи, практически нерешими на добре известните ни класически компютри.

Проф. Николай Витанов, преподавател във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, представя историята на квантовите компютри от Файнман до наши дни, досегашните успехи и неуспехи, перспективите за тяхното построяване и задачите, които могат да решат.

В чест на 100 години от рождението на Ричард Файнман.

Повечето от събитията са безплатни, а входът за останалите продължава да е на символичната цена от 5 лева. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала. Ако нямате възможност да направите онлайн плащане, можете да закупите билети от офиса на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София или на място, от щанд Информация на фестивала.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !