Лагерните огньове – виновни за появата на туберкулоза

Когато огънят е започнал да се контролира преди около 400 000 години в човешките популации, културните практики са се променили

Катя Димитрова Последна промяна на 29 юли 2016 в 13:00 6941 1

Кредит http://www.abc.net.au

Откриването на огъня може да има пряка връзка с възникването на едно от най-коварните заболявания, от които хората по света страдат и до днес – туберкулозата. Това твърдят учени, според които първият „лагерен огън“ край пещерата е дал тласък за появата на болестта.

За първи път бактерията, която причинява туберкулоза, се появява при хора в Африка, след това се разпространява и сред животните. Мистерията за това как един доброкачествен организъм се е превърнал в убиец, все още е неразкрита, пише Science News .

Нова хипотеза предлага любопитен отговор - „опитомяването“ на огъня и човешкото взаимодействие с дима може да бъде причината за това.

Тютюневият дим сериозно уврежда белите дробове, но това може да направи и пушекът. Вероятно, запалвайки огън, древните хора са създали идеалните условия за доброкачествената сама по себе си бактерия да мутира и да предизвика туберкулоза, става ясно от ново изследване, публикувано от Националната академия на науките в САЩ в PNAS.

Математическият биолог доцент Марк Танака (Mark Tanaka) от Университета на Нов Южен Уелс е имал дългогодишен интерес към развитието на болестотворни микроорганизми, но внезапно прозрение го подтиква да помисли за ролята на пожарите за здравето на хората.

"Когато огънят е започнал да се контролира преди около 400 000 години в човешките популации, културните практики са се променили, така че е имало и увеличение на социалните взаимодействия, чрез които хората са предавали тези микроорганизми един на друг“, смята той.

Танака и колегите му са използвали математически модел, за да проучат как „добрите“ микроорганизми, живеещи в почвата, като Mycobacterium tuberculosis може да са се развили в трансмисивни патогени.

"При липса на пожар, този процес на мутация ще бъде изключително малко вероятен, тъй като бактерията живее в почвата и водата и не се предава между хората, защото не е пригодена за тях", казва Танака. Той смята, че за тяхното мутиране и отговорно именно откритието на огъня.

Палеопатологиста д-р Пиърс Мичъл (Piers Mitchell) от Катедрата по археология и антропология в Университета в Кеймбридж, казва, че преходът от безвредни почвени бактерии до смъртоносна болест все пак не се е случил „за една нощ“.

Според него обаче, идеята, че контролираният огън активира появата на туберкулоза, определено звучи правдоподобно. Тя е снабдена с хипотезата, че човешкото технологичното развитие може да има сериозни последици за здравето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.07 2016 в 13:14

Повечето заразни болести по хората по един или друг начин са свързани с технологичния прогрес и предизвиканото от него струпване на големи групи хора на малка площ.

В този смисъл огънят като една от най-древните технологии има решаващ принос за почти всички тях.