Лечението на депресията променя самата структура на мозъка

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2022 в 00:01 2023 0

Кредит Pxhere

Десетилетията на укрепване на невронните връзки могат да направят мозъка на възрастния човек упорито неподатлив на бързи промени. Ако структурата на мозъка ни вкара в капана на цикли от мрачни настроения и мисли, разстройства като хроничната депресия могат да бъдат изключително трудни за преодоляване.

Според нови изследвания при някои пациенти с тежко депресивно разстройство (MDD - major depressive disorder) мозъкът им може да се "пренастрои" в рамките на няколко седмици, ако се приложи подходящо лечение.

Антидепресантите, поведенческата терапия и електроконвулсивната терапия не действат при всички пациенти с MDD, но учени от Германия твърдят, че тези методи могат да променят мозъчните структури. Колко дълго ще продължат тези промени, предстои да се установи.

Хората, които страдат от MDD, често имат проблеми с регулирането на негативните емоции и физиологичните си реакции на стрес. При такива тежки условия удоволствието дори от най-приятните дейности в живота може да се окаже натоварващо.

В миналото изследвания на мозъка са установили, че сериозната депресия е свързана с промени в обема на сивото вещество (съставено от тела на неврони) и бялото вещество (съставено от нервни влакна). Това се свързва и с увеличаване на активността на амигдалата, която влияе върху емоционалните преживявания, свиване на хипокампуса, който играе важна роля в дългосрочното учене и паметта и свиване на базалните ганглии, които помагат за обработката на емоциите.

От друга страна, устойчивото на лечение MDD се характеризира с промени в базалните ганглии и лоба, който обработва сетивната информация.

Ако наистина съществува силна връзка между структурата на човешкия мозък и характеристиките на депресията, това би могло сериозно да помогне за подобряване на диагностиката и лечението.

Днес обаче изследователите не са единодушни дали тази връзка е последователна или достатъчно стабилна, за да се разчита на нея.

Изследователи от Германия смятат, че е така.

Тяхното ново проучване е представено на 35-ата годишна конференция на Европейския колеж по невропсихофармакология във Виена. Констатациите показват, че някои от структурните характеристики на мозъка, открити при пациенти с MDD, се облекчават при успешно лечение с антидепресанти.

Преди да започнат да се лекуват от депресия, мозъците на 109 пациенти с MDD са сканирани с апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). След това пациентите са подложени на електроконвулсивна терапия, психотерапия или лечение с антидепресанти, или на комбинация от всички терапии.

Шест седмици след първото сканиране с ядрено-магнитен резонанс мозъкът на пациентите е сканиран отново. След това резултатите "преди и след" са сравнени с мозъците на 55 здрави участници.

В крайна сметка авторите установяват, че при пациентите с най-голямо подобрение на симптомите се наблюдават и най-много структурни промени в мозъка. След шест седмици свързаността между невроните в определени части на мозъка им се е увеличила, като тези ефекти са били независими от избора на лечение.

"Бяхме изненадани от бързината на реакцията", разказва психиатърът Йонатан Репле (Jonathan Repple) от Университета във Франкфурт.

"Нямаме обяснение как се случват тези промени или защо трябва да се случват при толкова различни форми на лечение".

Рандомизирани контролирани проучвания показват, че електроконвулсивната терапия, когнитивно-поведенческата терапия и антидепресантите могат значително да подобрят депресивните симптоми, но е много по-трудно да се свърже това подобрение със структурни промени в мозъка.

Електроконвулсивната терапия изглежда е най-ефективното и бързо лечение от всички, въпреки че е свързана с повече странични ефекти и учените все още се опитват да открият най-успешния режим.

Електроконвулсивната терапия действа чрез прокарване на електрически ток през мозъка на пациента, докато е под обща упойка, и при проучвания с мишки изглежда, че терапията подобрява комуникацията между невроните в определени части на мозъка. Всъщност изследователи от Университета "Джонс Хопкинс" наскоро откриват нови мозъчни клетки, развиващи се в хипокампуса на мишки, подложени на електроконвулсивна терапия.

Проучванията сред хора установяват подобни резултати. През 2015 г. например е установено, че електроконвулсивната терапия "оформя" мозъчните структури на някои пациенти с MDD, като преоформя невронните връзки в амигдалата и хипокампуса.

Междувременно антидепресантите се свързват с невронната пластичност в хипокампуса и префронталната кора, а когнитивната поведенческа терапия се свързва с промяна на мозъчна активация в префронталната кора и прекунеуса, който е свързан с умствените образи и паметта.

Въпреки че се основават на доказателства, тези методи за лечение на депресия невинаги са еднакво ефективни, нито пък водят до постоянни нива на структурни промени в мозъка.

Мозъкът е изключително сложна структура, а човешките емоции сами по себе си са доста сложни. Да се свържат двете заедно е изключително трудна работа, но това не спира учени като Репле да се опитват.

Изследването все пак трябва да бъде повторено в независими проби, но че резултатите до голяма степен показват, че мозъкът има много по-голяма гъвкавост и способност за адаптация дори по-кратко време, отколкото се смяташе досега.

"Това означава, че структурата на мозъка на пациентите със сериозна клинична депресия не е толкова фиксирана, колкото си мислехме, и можем да подобрим структурата на мозъка в рамките на кратък период от време, около 6 седмици", обяснява психиатърът Ерик Руе (Eric Ruhe), който не е участвал в настоящото проучване.

"Това дава надежда на пациентите, които смятат, че нищо не може да се промени и че ще трябва да живеят с болестта завинаги, защото тя е твърдо заложена в мозъка им."

Работата е представена на 35-ата годишна среща на Европейския колеж по невропсихофармакология във Виена.

Източник: Treatment For Depression Changes The Very Structure of The Brain, Scientists Find, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !