Лекари отстраниха очната ябълка на ягуар с глаукома

Катя Димитрова Последна промяна на 16 юли 2016 в 12:00 2625 0

Кредит National geographic

Екип от ветеринарни лекари остраниха дясната очна ябълка на ягуар с глаукома в индийската зоологическа градина Вандалур. Това е първата палиативна грижа (която е фокусирана върху намаляването и превенцията на страданието на пациента) сред животните.

Целта на лекарите е била да намали острата болка, която хищникът е изпитвал. 20-годишният тигър постепенно е изгубил своето зрение напълно, но екипът на зоопарка ясно е забелязал, че животното страда и от силни болки. За да заздравее раната от изваждането на окото, ще са необходими около 10 дни.

След месец ветеринарите ще отстранят и другата очна ябълка, която също е възпалена. Известно време ягуарът ще приема антибиотици и болкоуспокояващи.

Животното ще бъде внимателно наблюдавано и ще получи адекватна грижа, за да може възможно най-бързо да свикне с увреждането и да усъвършенства другите си сетива. Поради слепотата си, то вече малко по малко се учи да намира храната и водата си в клетката си и засега се справя добре.

Недееспособните животни обикновено са изолирани от другите животни в района на зоопарка. Това ги прави и по-уязвими срещу враговете. В такъв случай, извън зоологическата градина, животът на ягуара е немислим.

Професорът по хирургия Мохамед Шафи Узама (Mohamed Shafi Uzama) от ветеринарния колеж в Мадрас обяснява пред Times of India, че глаукомата е едно от най-тежките зрителни увреждания, при което високото очно налягане засяга нормалното оттичане на течности от окото. Това причинява необратима слепота. Същевременно натрупаната течност причинява много силна болка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !