Лекарите клонират антителата на пациенти с COVID-19 за ново лечение

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2020 в 18:00 6347 0

Кредит: bitesizebio

За да разработят превантивно лечение на коронавирус, лекарите събират антитела, които имунната система на пациенти, които вече са се възстановили. генерира в отговор на вируса.

Лекари и изследователи от болничната мрежа Mount Sinai в Ню Йорк и фармацевтичната компания Sorrento Therapeutics работят заедно, за да клонират тези защитни антитела и да ги използват за масово производство на т. нар. ​​„фармацевтичен коктейл“.

Когато се прилагат на все още незаразен човек, тези антитела могат да помогнат за укрепване на имунната му система срещу коронавируса, подобно на действието на ваксината. Изследователите също така се надяват, че това може да помогне на пациенти, които са се заразили с коронавируса, но все още не са се преборили с него.

Според изпълнителния директор на Sorrento Хенри Джи (Henry Ji), все още неразработеното лечение се очаква да защити пациентите в продължение най-малко на два месеца- и би могло да помогне за защита на повече хора, отколкото ваксината.

"На една ваксина е необходимо време за създаване на имунитет и не всеки ще има реакция на ваксината, особено възрастните и имунокомпрометираните пациенти", коментира Джи пред Futurism. „Коктейлът от неутрализиращи антитела заобикаля необходимостта пациентът да реагира на ваксината и дава незабавен имунитет след инжектиране.“

Sorrento ще получат достъп до кръвните проби на около 15 000 пациенти благодарение на болничната мрежа Mount Sinai. Всички проби са изследвани за коронавирус с помощта на диагностичен тест, разработен от микробиолога от Mount Sinai Флориан Крамър (Florian Krammer), който получиава разрешение за спешна употреба от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

В крайна сметка от Sorrento се надяват да идентифицират кои антитела предлагат най-силната защита срещу коронавируса и да ги клонират масово.

„Смятаме, че когато отново отворим страната и икономиката, ще се появят видим локални огнища на инфекциозно разпространение на SARS-CoV-2“, отбелязва Джи в прессъобщение. „За съжаление, при коронавирусите мутациите са част от уравнението и биха могли да направят терапиите неефективни с времето.“

За да са сигурни, че коронавирусът няма просто да се адаптира и да направи коктейла безполезен, планът е да се включат три различни антитела като застраховка срещу неуспех. По този начин, казва Джи, терапията „е проектирана да бъде устойчива на бъдещи мутации на вируса“.

Изследователите очакват през следващите месеци да започнат клинични изпитвания както на болни, така и на незаразени пациенти. Ако всичко върви добре, се очаква експерименталната терапия да бъде налична до края на годината, като екипът ще я представи за одобрение на FDA до септември.

"Предвиждаме, че ще имаме идентифицирани антитела до края на май, а продуктът ще бъде готов за клинични изпитвания в средата на юли", обещава Джи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !