Лекарства и витамини срещу коронавирус. Какво ще ви е от полза и какво - не

Надя Йорданова Последна промяна на 18 март 2020 в 09:26 65936 0

"Πpитecнявa мe cepиoзнo тoвa, чe зapaди eпидeмиятa дocтa xopa ce нaгyшиxa c eдни дocтa coлидни cyми зa cмeтĸa нa нapoдa ни. Иcĸaм дa видитe тoвa. Ocтaвeтe cтpaxa cи нacтpaнa, пoглeднeтe тpeзвo и пpoчeтeтe тaзи cтaтия, зaщoтo тя мoжe дa ви cпacи живoтa – и тoзи нa близĸитe ви", пише в популярния си блог "Инфармация" магистър-фармацевтът Надя Йорданова.

Представяме ви нейната статия "Лекарства и витамини срещу коронавирус", която със сигурност ще ви бъде полезна.

Не купувайте Тамифлу и други антивирусни от аптеките

Противовирусните лекарства не са от един и същи тип. Разработени са лекарства, които засягат различен момент от живота на вируса и се целят в различни негови структури. Лекарства като Тамифлу се целят в специален ензим, наречен  невраминидаза. По този начин спират разпрострранението на грипния и някои други вируси в организма ни.

Коронавирусът не съдържа в структурата си този ензим, затова и лекарствата като Тамифлу са безполезни срещу него. В момента се пробват друг тип лекарства, наречени протеазни инхибитори, в комбинация с антималарийни лекарства. Те по принцип се ползват срещу инфекции като HIV и има обещаваща възможност да свършат работа срещу коронавируса. Те обаче НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ В АПТЕКИТЕ.

НЕ КУПУВАЙТЕ ПРОТИВОВИРУСНИ ЛЕКАРСТВА ОТ АПТЕКИТЕ. МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ САМО НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, НО НЕ И ЕФЕКТ.

Не гълтайте витамини на поразия!

Сега аптеките въртят фантастичен алъш-вериш с всякакви витаминни препарати и прочие добавки, като всички те са естествено много ефективни срещу вируси… ама друг път. Имайте предвид, че прекомерното предозиране с някои витамини, като витамин А, Е, D може да ви струва и здравето, и живота. Развива се заболяването хипервитаминоза на съответния витамин, при което организмът буквално се отравя. Не се тровете! Тези, които могат да докарат тази беля, са мастноразтворимите витамини. Те се натрупват в организма. Водоразтворимите като витамин С при остро предозиране просто се изпишкват като излишък. Ако ползвате обаче високи дози дълго време, може да развиете камъни в бъбреците и други усложнения заради прекомерна употреба на витамини. Вашата дневна доза витамин С за укрепване на имунитета е 200 мг. на възрастен човек на ден, а не 1000. Извън условията на епидемия нормалната доза витамин С е дори по-ниска – 40 мг.

По-добре зеленчуци и плодове, отколкото таблетки

Зеленчуците и плодовеете не съдържат само конкретните витамини, а и други биологично активни вещества, които подпомагат действието им. Например, ако вземете таблетка витамин С, ще получите само витамин С от нея. Ако изядете един портокал обаче, освен витамин С ще получите и други антиоксиданти, наречени флавоноиди. Витамин С в комбинация с флавоноиди е много по-ефективен, отколкото просто витамин С, така че не гълтайте хапчета, а нормална, питателна храна. По-полезно е.

Няма лекарства срещу коронавирус в Интернет

Всеки, който твърди, че има лекарство или профилактично средство срещу коронавирус, ви лъже. Защитните средства, които ви трябват са евтини и достъпни – маски, спирт, карантина вкъщи и здрав разум. Всички спрейове, помпички, таблетки, амулети, чайове и други неща, които виждате да се продават онлайн или офлайн, са безполезни и могат потенциално да ви убият, тъй като не знаете какво съдържат. Няма хранителни добавки, eфективни като имуностимулатори или срещу вируси. Нито ехинацея, нито котешки нокът, чесън или друго ще ви предпазят. Предпазваме се с изолация и хигиена.

Хомеопатията вече вреди

Хомеопатичните лекарства не са ефективни срещу вируси. Те имат само плацебо ефект и ако ги ползвате срещу коронавирус, могат да отнемат живота ви заради липса на ефективност. Вирусът не е майтап и е опасен и за здрави хора. Има нужда от лечение, а не от залъгване със захар. Да рекламираш Шуслерови соли, Инфлуцид и прочие препарати вече не е просто шарлатания, е престъпление. Умолявам ви да се успокоите и да не харчите пари за тези безполезни продукти, когато тези пари могат да бъдат похарчени за хранителни продукти и истински лекарства.

Влиянието на ибупрофен и други лекарства върху коронавируса

Ибупрофенът може да влоши състоянието на коронавирусния заразен. Беше разпространено грешно от политическа фигура и се разпространи, преди да можем да реагираме и да проверим дали е истина. Сега обаче имаме достатъчно добра информация. Не ползвайте ибупрофен при симптоми на ковид-19. За останалите случаи ибупрофен продължава да е безценно лекарство. Не хвърляйте лекарствата си с ибупрофен или други противовъзпалителни лекарства. Внимавайте и с децата и лекарството Аспирин (Ацитезал). НЕ ДАВАЙТЕ АСПИРИН НА ДЕЦА, ПОВТАРЯМ, НЕ ДАВАЙТЕ АСПИРИН НА ДЕЦА, МОГАТ ДА УМРАТ ОТ ТОВА. Използвайте спокойно парацетамол за всички възрасти, но само при симптоми на болка и температура.

При малки деца поставяйте парацетамола като СВЕЩИЧКИ в дупето, като Ефералган например. Така парацетамолът действа по-бързо и не вреди на черния дроб, тъй като го заобикаля.

Без паника

Знам, че всички сме притеснени, аз също. Ние, фармацевтите и лекарите, също сме хора и не сме имунизирани от болести, само защото сме завършили медицина/фармация. Съпругът ми е лекар-микробиолог и всеки момент може да бъде мобилизиран в някое огнище, ако се наложи. Ние сме включени още при завършването си в цивилния резерв на Българската армия и всеки от нас може да бъде привикан – лекар, фармацевт, стоматолог, медицинска сестра и други. Но това не е причина за паника.

Разберете ме, на мен ми пука.

Не пиша за вируса просто ей-така

За мен е важно хората в моята родина да бъдат здрави, защото това увеличава шансовете и на моето семейство да остане здраво. Мерките, обявени по телевизията, са адекватни. Никой не крие лекарство за вируса от вас. Това не е биологична атака с вируса като биооръжие. Намираме се във век, в който информацията се разпространява мълниеносно и това е фантастичен късмет. С информация и разумно поведение ще спасим стотици животи на наши съграждани. Единственият начин да се предпазим е просто да спазваме мерките, които са ни дадени като препоръки, да следим обстановката и да имаме доверие на медицинските ни специалисти.

Пожелавам на всички ни да се държим разумно и да се държим заедно. Ще го преодолеем и това, трябва само да сме единни. Не допускайте страх, паника или недоверие към институциите и специалистите ни да ви лишат от живот и здраве. Повярвайте ми, нямаме интерес, желание или намерение да навредим на никого.

Във всеки един момент можете да ми се обадите на телефон 0889/792 494 и ще ви дам цялата информация, която имам.

Обичам ви.

***

Оригиналната статия "Лекарства и витамини срещу коронавирус" е любезно предоставена от автора й Надя Йорданова.

Надя Йорданова е мaгиcтъp-фapмaцeвт, випycĸ 2013. УИH 210000491. Зaщитaвa c oтличeн диплoмнa paбoтa в нaпpaвлeниe „Фapмaĸoлoгия, тoĸcиĸoлoгия и фapмaĸoгнoзия“  в гp. Xaйдeлбepг, Гepмaния, пpeз 2013 г. Интepecитe ѝ вĸлючвaт тoĸcиĸoлoгия, ĸoзмeтoлoгия и фapмaĸoлoгия. Paбoтилa e в aптeĸa, ĸлинични изпитвaния нa лeĸapcтвa в Nоvаrtіѕ АG.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !