Лекарства срещу сърдечно-съдови проблеми повишават риска от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2020 в 04:59 11117 0

SARS-CoV-2. Кредит: Centers for Disease Control and Prevention

Според последни данни пациентите с диагноза COVID -19, болестта на новия коронавирус, които имат сърдечно-съдови заболявания, са по-тежко засегнати от усложнения, отколкото хората с хронични белодробни проблеми. Това на пръв поглед изглежда нелогично. 

Възможно обяснение предлага професор Джеймс Диас (James Diaz) от Държавния университет на Луизиана. Неговата статия е публикувана от Oxford University Press онлайн в Journal of Travel Medicine и е достъпна тук.

Бета коронавирусите на SARS, SARS-CoV, които предизвикаха епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., и новият SARS-CoV-2, който причинява COVID-19,  се свързват с рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в долните дихателни пътища на заразените пациенти, за да навлязат в белите дробове. След 10-14 дни може при уязвими пациенти да се стигне до вирусната пневмония и потенциално фаталната дихателна недостатъчност.

„Ангиотензин-конвертиращите ензимни инхибитори (ACEI - angiotensin-converting enzyme inhibitor) и блокерите на ангиотензиновите рецептори (ARB - angiotensin receptor blocker) са често предписвани лекарства за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт на миокарда, високо кръвно налягане, диабет и хронични бъбречни заболявания, ако назовем няколко“, отбелязва д-р Диас. "Много от хората, които развиват тези заболявания, са по-възрастни. Тези лекарства им се предписват и ги приемат всеки ден".

Изследванията на експериментални модели показват увеличение на броя на АСЕ2 рецепторите в сърдечно-белодробната циркулация след прилагането на интравенозни инфузии на АСЕ инхибитори.

„Тъй като пациентите, лекувани с ACEI и ARB, ще имат увеличен брой АСЕ2 рецептори в белите си дробове, които се свързват с протеините на коронавирус S, може да са изложени на повишен риск от тежки последици от инфекцията с SARS-CoV-2“, обяснява Диас.

Тази хипотеза е подкрепена от наскоро публикуван анализ на 1099 пациенти с лабораторно потвърдени COVID-19 инфекции, лекувани в Китай през отчетния период от 11 декември 2019 г. до 29 януари 2020 г., пише Диас. Това проучване отчита по-тежките последици от заболяването при пациенти с хипертония, коронарна болест, диабет и хронично бъбречно заболяване. Всички пациенти с отбелязаните диагнози отговарят на препоръчителните показания за лечение с лекарства ACEI или ARB.

Диас отбелязва, че два механизма могат да предпазят децата от инфекции на COVID-19 - кръстосано защитни антитела от множество инфекции на горните дихателни пътища, причинени от обикновените алфа коронавируси, предизвикващи настинка, и по-малко АСЕ2 рецептори в долните им дихателни пътища, които да привлекат свързващите S протеини на бета коронавирусите.

Авторът препоръчва да се проведат още изследвания, за да се потвърди допълнително влиянието на продължителната терапия с ACEI или ARB за повишаване на риска от тежки усложнения при пациенти с инфекции на COVID-19.

„Пациентите, лекувани с ACEI и ARB за сърдечно-съдови заболявания, не трябва да спрат да приемат лекарството си, но трябва да избягват струпвания на хора, масови събития, морски круизи, продължителни пътувания и всички лица с респираторни заболявания по време на настоящата епидемия на COVID-19, за да се намалят рисковете им от инфекция", предупреждава Диас.

Справка: James H Diaz, Hypothesis: Angiotensin-converting enzyme inhibitors and angiotensin receptor blockers may increase the risk of severe COVID-19, Journal of Travel Medicine (2020). DOI: 10.1093/jtm/taaa041

Източник: ACE inhibitors and angiotensin receptor blockers may increase the risk of severe COVID-19, Louisiana State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !