Лекарство може да предизвика ползи за здравето като от тренировки

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 август 2017 в 09:29 6455 2

Снимка: medicalnewstoday

Би било добре да можехме да се възползваме от предимствата на физическите упражнения, без да помръднем и мускулче, нали? Ново проучване идентифицира протеин, който може "да чувства", че тялото се упражнява и да повлиява на кръвообращението.

Това е важна стъпка към евентуалното разработване на начин да се симулира този процес без усилия.

Но не бързайте - новото изследване, публикувано в списание Nature Communications е направено при мишки и е нужно много повече изследвания за последиците при хората.

По време на тренировка човешкото сърце изпомпва повече кръв. Но този увеличен приток на кръв не достига до всички части на човешкото тяло еднакво - повече кръв отива в скелетните мускули и мозъка на човека, а по-малко - към вътрешните органи като стомаха и червата. 

Не бе ясно обаче как тялото разбира, че по време на тренировки трябва да отклонява кръвта от една част на тялото към друга, заяви водещият автор на изследването Дейвид Бийч (David Beech), професор по сърдечносъдова медицина в Университета на Лийдс в Англия.

В новото изследване учените идентифицират протеин в мишки, който прави точно това - когато открие, че се полагат физически усилия, отклонява притока на кръв към съответните части на тялото, обяснява Бийч за Live Science.

Протеинът, наречен Piezo1, действа като "датчик за физически упражнения", разказа Бийч. Той е открит в клетките във вътрешните части на кръвоносните съдове в близост до стомаха и червата. По време на упражнение кръвта протича по-бързо и Piezo1 усеща тази промяна в скоростта. На свой ред  протеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове в близост до храносмилателните органи, така да тече по-малко кръв към тази част на тялото и отива повече към скелетните мускули и мозъка, според проучването.

В проучването изследователите сравняват притока на кръв в нормални мишки с притока на кръв на мишки без протеина Piezo1. По време на физическа активност (в този случай, въртят колело), кръвоносните съдове в близост до храносмилателните органи не се свиват при мишки без този протеин. А мишките, които имат протеина се представятпо-добре физически, отколкото мишките без протеина.

Йонни канали и червени кръвни клетки. (Вляво) Отварянето на канала Piezo1 (зелено) чрез механично напрежение или чрез синтетичната малка молекула Yoda1 стимулира притока на калциеви йони, които стимулират отварянето на гардос канала KCa3.1 (синьо). Полученият излив на калиеви йони през гардос канала KCa3.1 води до загуба на вода от червените кръвни клетки, което го кара да се свива.

Използвай силата

Физическите упражнения играят важна роля за здравето на човека, а големият въпрос е дали този протеин може да допринесе същите ползи за здравето, заяви Бук. И, ако това е така, може ли учените да  разработят лекарство, което може да активира протеина?

Бийч и екипът му вече са предприели стъпка в тази посока. В друга част от изследването учените правят експерименти със съединение, наречено "Yoda1", което взаимодейства с протеина Piezo1. (Името Yoda1 прави връзка с Учителя Йода от филмовата поредица "Междузвездни войни" и е наречено така от друга група от учени, тъй като то си взаимодейства с протеина с нещо подобно на "силата", добавя Бийч.)

Изследователите откриват в експериментите, проведени в лабораторни съдове, че Yoda1 изглежда се обръща към Piezo1, въздействайки по същия начин като увеличава притока на кръв.

Сега учените работят, за да направят форма на Yoda1, която да се даде на мишки, за да се види дали ще има същия ефект в телата на животните, разказва Бийч. С други думи, изследването може да е първа крачка в разработването на лекарство, което може да имитира ефекта от физически упражнения.

Бийч отбелязва, че човешките клетки имат същият протеин Piezo1.

"Знаем, че механизмът е същият и у клетки на кръвоносните съдове на човека, коментира Бийч. И "ние знаем, че притокът на кръв е ограничен до червата при хората по време на тренировка, точно както е при мишките", обяснява ученият. Изследователите очакват подобни находки при хората, но разбира се, нужно е да бъдат проучени в по-големи детайли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

2

Божо

26.08 2017 в 12:59

Четете статите до края, преди да коментирате.
Никой не казва, че протеинът е лекарство, а че се работи по разработване на лекарство, което да го активира. Ако бъде успешно, това ще е безценно за хора, са временно или трайно парализирани или обездвижени обездвижени заради лечение.