Леко движение, докато сте седнали, може да засили метаболизма (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2022 в 00:30 9916 0

Просто движение от съкращаването на един мускул, докато седите на бюрото си, може да стимулира изгарянето на глюкоза и мазнини, за да захрани метаболизма за часове. 

Революционно изследване показва, че методът на изтласкване на петата е по-ефективен от упражненията, загубата на тегло и периодичното гладуване за подобряване на регулирането на кръвната захар.

Работата на бюро може да има опустошително въздействие върху нашето здраве, хората да седят с часове по начин, който ги излага на по-голям риск от сериозни заболявания.

Ново изследване обаче установи, че леко движение на долната част на краката може да смекчи някои от негативните ефекти от седенето неподвижно, поддържайки метаболизма.

Въпреки че е само 1% от телесното ви тегло, един от 600-те мускула в човешкото тяло, мускулът в прасеца може да направи много за подобряване на метаболизма в останалата част на тялото, ако се активира правилно.

Солеусният мускул (Musculus soleus)

Солеусният мускул (Musculus soleus) е вътрешния голям плосък мускул, част от триглавия подбедрен мускул, в прасеца. Той "започва от задната повърхност на големия пищял и от намиращата се по нея костна линия. Тялото на мускула покрива дълбоките мускули по задната страна и надолу преминава в Ахилесовото сухожилие, което се залавя за костта на петата".

Това е мощен мускул, за който отдавна знаем, че е от решаващо значение за ходене, бягане и скачане. Сега учените разкриват как може да отключите неговия метаболитен потенциал, като направите нещо, което те са измислили като "изтласкване на солеуса" (SPU - soleus pushup).

Марк Хамилтън (Marc Hamilton), професор по здраве и човешка работоспособност в Университета в Хюстън, е открил този подход за оптимално активиране. 

Изследването на Хамилтън, публикувано в списание iScience, показва, че способността на повдигането на ходилото да поддържа повишен оксидативен метаболизъм за подобряване на регулирането на кръвната глюкоза е по-ефективно от всички популярни методи, които понастоящем се изтъкват като решение, включително физически упражнения, загубата на тегло и периодичното гладуване. Оксидативният метаболизъм е процесът, при който кислородът се използва за изгаряне на метаболити като глюкоза в кръвта или мазнини, но той отчасти зависи от непосредствените енергийни нужди на мускула, докато работи.

"Никога не сме мечтали, че този мускул има такъв тип капацитет. Той е бил в телата ни през цялото време, но никой никога не е изследвал как да го използваме, за да оптимизираме здравето си, досега", коментира Хамилтън. "Когато се активира правилно, солеусният мускул може да повиши локалния оксидативен метаболизъм до високи нива в продължение на часове, а не само на минути, и го прави, като използва различна горивна смес."

Мускулните биопсии разкриват, че приносът на гликогена за захранването на солеуса е минимален. Вместо да разгражда гликоген, солеусът може да използва други видове горива, като например глюкоза в кръвта и мазнини. Обикновено гликогенът е преобладаващият вид въглехидрат, който захранва мускулните упражнения.

"По-ниската от нормалното зависимост на солеуса от гликогена му помага да работи с часове без усилие, без да се уморява по време на този вид мускулна дейност, тъй като има определена граница на мускулната издръжливост, причинена от изчерпването на гликогена", добавя Хамилтън. "Доколкото ни е известно, това е първото съгласувано изследване за разработване на специализиран тип съкращаваща активност, съсредоточена върху оптимизиране на човешките метаболитни процеси."

При тестването на SPU ефектът върху химията на цялото тяло включва 52% подобрение на колебанията в кръвната захар (глюкозата) и 60% по-малка нужда от инсулин в продължение на три часа след прием на глюкозна напитка.

Новият подход за поддържане на метаболизма на солеуса е ефективен и за удвояване на нормалната скорост на метаболизма на мазнините в периода на гладуване между храненията, като намалява нивата на мазнините в кръвта (VLDL триглицериди).

Изтласкването на солеуса

Въз основа на дългогодишните си изследвания Хамилтън и колегите му разработват упражнението, което активира солеусния мускул по различен начин от този при стоене или ходене. Упражнението SPU е насочено към солеуса, за да увеличи консумацията на кислород - повече от това, което е възможно при тези други видове дейности на солеуса, като същевременно е устойчив на умора.

И така, как се изпълнява SPU?

Накратко, докато сте в седнало положение, с изравнени с пода ходила и отпуснати мускули, петата се повдига, а предната част на стъпалото остава на място. Когато петата достигне горната граница на своя обхват на движение, стъпалото се освобождава пасивно, за да се върне обратно надолу. Целта е едновременно да се съкрати мускулът на прасеца, докато ходилото се активира по естествен начин от своите моторни неврони.

Макар че движението SPU може да изглежда като ходене (въпреки че се извършва в седнало положение), според изследователите то е точно обратното. При ходене тялото е устроено така, че да сведе до минимум количеството използвана енергия, поради начина, по който се движи солеусът. Методът на Хамилтън преобръща това с главата надолу и кара солеуса да използва възможно най-много енергия за дълъг период от време.

"Изтласкването на солеуса изглежда просто отвън, но понякога не се вижда всичко. Това е много специфично движение, което в момента изисква носими технологии и опит, за да се оптимизират ползите за здравето", разказва Хамилтън.

В процес на работа са допълнителни публикации, насочени към това как да се инструктират хората да научат правилно това специфично движение, но без сложното лабораторно оборудване, използвано в това проучване.

Кредит: University of Houston

Изследователите бързат да подчертаят, че това не е някакъв нов фитнес съвет или диета на месеца. Това е мощно физиологично движение, което се възползва от уникалните характеристики на солеуса.

Потенциална първа стъпка към пробив в здравеопазването

Хамилтън го нарича "най-важното проучване", завършвано някога в неговата лаборатория "Метаболитни иновации" в Университета на Хюстън, и смята, че откритието може да бъде решение на различни здравословни проблеми, причинени от прекарването на часове всеки ден в живот с твърде нисък мускулен метаболизъм, причинен от липса на активност. 

Независимо от нивото на физическа активност на човека, твърде дългото седене увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет, деменция и др. 

Ниската скорост на обмяната на веществата в седнало положение е особено притеснителна за хората, които са изложени на висок риск от свързани с възрастта метаболитни заболявания като метаболитен синдром и диабет тип 2.

Хамилтън каза, че неактивните мускули изискват по-малко енергия, отколкото повечето хора изглежда разбират, заявявайки, че това е "един от най-фундаменталните, но пренебрегвани въпроси", водещ към откриването на метаболитни решения, които да подпомогнат предотвратяването на някои свързани с възрастта хронични заболявания.

"Всичките 600 мускула, взети заедно, обикновено допринасят само за около 15% от окислителния метаболизъм на цялото тяло в трите часа след приема на въглехидрати. Въпреки факта, че солеусът е само 1% от телесното тегло, той е способен да повиши скоростта на метаболизма си по време на SPU контракциите, за да може лесно да удвои, дори понякога да утрои окислението на въглехидратите в цялото тяло."

"Не са ни известни никакви други съществуващи или обещаващи фармацевтични продукти, които да се доближават до повишаване и поддържане на окислителния метаболизъм на цялото тяло до такава степен."

Справка: “A potent physiological method to magnify and sustain soleus oxidative metabolism improves glucose and lipid regulation” by Marc Hamilton et al. iScience, Published: August 04, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.104869

Източник: ‘Special’ Muscle Can Promote Glucose and Fat Burning to Fuel Metabolism for Hours While Sitting, , Neuroscience News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !