Лекция: Там, където се раждат звезди - молекулярните облаци като фрактали

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 08:13 4030 0

Една изключително интересна лекция, която непременно ще привлече вниманието ви, ще изнесе гл. ас. д-р Сава Донков днес, 17 декември 2015 година.

Лекцията, озаглавена "Там, където се раждат звезди - молекулярните облаци като фрактали", ще се проведе в 19:15 часа днес в зала 315 на Физическия факултет на Софийския университет.

Тя ще бъде последната за тази година от поредицата, организирани от Кръжока по астрономия към факултета.

Лекторът Сава Донков e преподавател в Департамента по приложна физика (ДПФ) на Техническия Университет, София. Занимава се с изследвания в областта на звездообразуването и на свръхзвуковата турбулентност в присъствие на гравитация.

Вече е добре известно, че звездообразуването протича в най-гъстите части на галактичните молекулярни облаци. Подобни сведения имаме и за съседни галактики, които могат да се наблюдават достатъчно детайлно. 

Как протича този процес във времето и каква физика го управлява?

Как е свързана структурата (морфологията) на молекулярните облаци с физичните закони на свръхзвуковата турбулентност, гравитацията и термодинамиката на идеалния газ, които явно доминират процесите на звездообразуване?

Най-после, как всичко това детерминира началната функция на звездните маси?

На тези въпроси,обаче, все още няма задоволителен отговор, макар че много научни екипи работят активно в три направления: наблюдения, компютърни (числени) симулации, теоретично моделиране.

Сава Донков ще се опита да хвърли светлина върху структурата на тези газови сгъстявания, за която вече се знае, че има фрактална природа. На популярен език ще бъде обяснено какво е това фрактал и как в конкретния случай този фрактал се свързва с физичните уравнения на средата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !