09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекция „Технологии за производство на полиетери в България. Минало, настояще и бъдеще"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 ноември 2015 в 12:34 21120
Формулата на полиоксиетилен.

Академик Христо Цветанов ще изнесе лекция на тема „Технологии за производство на полиетери в България. Минало, настояще и бъдеще". Началото на лекцията е 14:00 ч., 6 ноември 2015 г. (петък), в Големия салон на БАН.

Лекцията на акад. Христо Б. Цветанов от Института по полимери, БАН включва следните части:

1) Въведение – обектите са следните материали: свръхвисокомолекулен полиоксиетилен (ВПЕО) и негови съполимери, полиетилен- и полипропилен гликоли, съполиетери от типа Pluronics ® и техни омрежени продукти под формата на хидрогелове;
2) Функционализирани и температурно-чувствителни съполиетери – полимери Pluronics® и техни аналози, реологични свойства и получаване на наночастици на тяхна основа;
3) ВПЕО с ниска кристалност за производството на слънчеви батерии;
4) Гелове и криогелове от полиетери и техните приложения;
5) Заключение.

На основата на оригинална технология за получаване на свръхвисокомолекулен полиоксиетилен (ВПЕО) БАДИМОЛ®са представени методите за получаване на следните нови продукти: блокови и омрежени съполимери (1). Блоковите съполимери съдържат къс блок от полимер,  съдържащ: хидрофобен (2), поликатионен (3), температурно-чувствителен (4) или функционализиран (полиглицидолов) блок (5). Създадени са аналози на полимерите от серията Pluronics® (6). Показан е оригинален метод за получаване на некристален ВПЕО чрез включване на много къси блокове от полиоксипропилен по дължината на веригата на ВПЕО (7). Некристализиращия полимер се използва успешно при получаването на по-ефективни и по-стабилни слънчеви батерии (8). Методът е защитен с два патента на СОНИ, регистрирани в целия свят (7,8). Важен продукт на ВПЕО е омреженият полимер под формата на хидрогел. Представен е оригинален механизъм (принос на колектива на лаборатория „Полимеризационни процеси” към ИП-БАН) за омрежване чрез УВ радиация на полиоксиетилен като фолио и във воден разтвор (9,10). Показана е възможността за получаване на криогелове на основата на ВПЕО (11). Получените криогелове могат да бъдат използвани в катализа чрез фазов пренос, за специфично (избирателно) улавяне на метални йони, имобилизиране на клетки и ензими (12).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.