Лекция на доц. Леандър Литов "Симетрии в науката, природата и изкуството"

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2015 в 11:13 4069 0

На 6 април 2015, от 19:00 в новата конферентна зала в Северно крило на Ректората на Софийският Университет доц. Леандър Литов ще изнесе лекция на тема "Симетрии в науката, природата и изкуството", съобщи сайтът на университета.

Лекцията включва популярен обзор на използването на симетриите в процеса на опознаване на материалния свят и създаване на негови модели. По-подробно ще бъде разгледано приложението на принципа на симетрията във физиката и ролята му за разбирането на структурата на пространство–времето и материята. Ще се акцентира и върху важността на познаване на механизмите на нарушение на симетриите. Ще бъде разгледано използването на симетрии в различни форми на изкуството и механизма на формиране на понятие за красиво. Ще бъде обсъдено и отношението симетрия – асиметрия.

Доц. д-р Леандър Литов оглавява катедрата по Атомна физика в СУ "Климент Охридски" и ръководи българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN. Преподава физика на елементарните частици. Завършил е Ядрена физика в СУ и е специализирал в института за ядрени изследвания в Дубна, Русия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !