Леонардо, изобретателят

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 април 2022 в 00:00 34331 2

На днешната дата, 15 април, през 1452 година, е роден Леонардо ди сер Пиеро да Винчи в село Анкиано до град Винчи, близо до Флоренция - всепризнат гений на Ренесанса, наричан "универсален човек" (лат. homo universalis).

Леонардо да Винчи е художник (живописец, скулптор, архитект) и учен (анатом, естественик) и не на последно място -  изобретател и инженер.

Приживе има само едно признато изобретение - затвор за пистолет. В началото това изобретение е слабо разпространено, но от средата на XVI век, придоби популярност сред аристокрацията, особено в кавалерията, даже се отразява на конструкцията на бронята, а именно максимилиановите доспехи. Заради стрелбата с пистолет започнали да ги правят без пръсти, вместо с ръкавици. Затворът за пистолет, изобретен от Леонардо да Винчи е толкова съвършен, че продължава да се среща до XIX век.

Леонардо да Винчи живо се интересува от летенето. Докато е бил в Милано, прави много рисунки и изучава механизма на полета у различни видове птици и прилепи. Освен наблюдения, той провежда и експерименти, но неуспешни. Леонардо много искал да конструира летяща машина. Той е казвал: "Който знае всичко, той може да направи всичко. Само да узная - и крилата ще има!".

В началото Леонардо е разработвал крила, задвижвани от мускулната сила на човек - като в легендата за Икар. Но след това стигнал до идеята за изграждане на такова устройство, което не разчита на човешката сила, а пилотът само трябва да го управлява - това е по същество идеята на самолета.

Леонардо да Винчи работи и по машина за вертикално излитане и кацане с прибиращи се стъпала, предлага първата схема за телескоп с две лещи, по-късно известна като зрителна тръба по системата на Кеплер.

Списъкът от изобретения, които се приписват на Леонардо да Винчи, включва:

  • Парашут
  • Затвор за пистолет
  • Велосипед
  • Танк
  • Понтонни военни мостове
  • Прожектор
  • Катапулт
  • Робот
  • Телескоп с две лещи
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

15.04 2016 в 23:23

Никой никога не е приписвал изобретяването на катапулта на Леонардо. Той появява около 2000 години преди раждането му.
Това, което прави Леонардо е подобрен дизайн, а не изобретение.

1

15.04 2016 в 21:34

Безспорно е велик човек, но някои изобретения които му се приписват са били измислени преди него. Има един документален филм по този повод.