"Летящата чиния" на НАСА се разходи до границата на космоса (снимки, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2015 в 07:05 5616 3

Кадър от стрийма на НАСА от камера на LDSD.

След многократно отменяне на датата, апаратът на НАСА, Low Density Supersonic Decelerator (LDSD), стартира в понеделник, 8 юни, от американската военноморска база в Кауай, Хавай. Тестът мина успешно, но свръхзвуковият парашут в последната фаза не се отвори добре.

Космическият апарат с форма на чиния се използва за проверка на новите технологии, които ще помогнат на НАСА се приземи по-тежки товари от досегашните, на Марс.

Изпитанието на устройството се извършва като се издигне с балон на височина от 37 000 метра, след което ракетен двигател ще го издигне още до 55 000 м височина, където се използва разредената атмосфера, която е подобна на атмосферата на Марс. Тогава апаратът ще започне да пада със свръхзвукова скорост приблизително 2.35 маха, ще отвори парашута си и ще започне да намалява скоростта си.

Този тест полет бе вторият от трите планирани за проекта LDSD и е предназначен за проверка на подобната на поничка въздушна възглавница и свръхзвуковия парашут.

Проектът LDSD пристъпи към старта в ранните сутрешни часове в понеделник в базата Кауай, Хавай. Апаратът е закачен на големия изследователски балон - 975 000 м3 обем, извисяващ се на 300 м над площадката.

Балонът заедно с LDSD излетя от механизма във военноморска база в Кауай, в 7:45 ч HST / 20 45 ч българско време. 

Балонът плавно се издига се понася на запад със скорост около 25 възела. Ще лети с балона около три часа, за да достигне надморска височина от 37 000 метра.

За части от секундата след откачането на балона и на метър под него, четири малки ракетни двигатели ще стабилизират чинията.

След малко повече от две секунди по-късно е запален мощният ракетен двигател Star 48В със 78 kN тяга, който изпрати изпитвания апарат до ръба на стратосферата или около 55 000 метра, със скорост от 4 маха.

При около 3.8 маха, се пуска свръхзвуковият аеродинамичен надуваем деселератор (забавител) (SIAD). Той забавя апарата до приблизително 2.4 маха

След това прототипът LDSD трябва да разгърне свръхзвуковия парашут, който ще носи апарата към мястото на кацане около 40 минути

"Парашутът бе освободен, но не се отвори (екранът долу вляво). Падането във водата бе контролирано и смятаме да съберем и проучим всички данни от теста, да се направят изводи и да се нанесат поправки", - заяви НАСА в Twitter.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 20:30

Иначе казано - неуспешно като лани. Верно, що им трябва да се занимават с глупости, като не го могат. С програмист за началник на разработката:))

09.06 2015 в 13:28

нещастник

09.06 2015 в 08:05

Що се мъчат американците като не им идва отръки това с космоса. Направете едно монтажче в Холивуд - сладка работа.