Лигав инцидент: 3.5 тона слузести "змиорки" на магистрала в Орегон

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 юли 2017 в 11:36 11510 1

Кредит Oregon State Police via Twitter

Лигавите същества паднаха от камион на магистрала 101 в Орегон, което доведе до катастрофа с пет автомобила, покри околните автомобили с достойно за "Ловците на духове" количество слуз.

Камион, пълен със слузести "змиорки", по точно подобни на тях примитивни гръбначни, наскоро се преобърна на магистрала в щата Орегон, освобождавайки огромно количество слуз и принуждавайки полицията да затвори магистралата, съобщава Live Science.

Преди дни хлъзгавите същества паднаха от камион на магистрала 101 в Орегон, което доведе до катастрофа с пет автомобила, покри околните автомобили с достойно за "Ловците на духове" количество слуз и разпръсна стреснатите същества по цялата магистрала, съобщи Oregon Live.

Но какви точно са тези същества и защо произвеждат толкова много слуз?

Оказва се, че съществата всъщност не са змиорки, а миксини (Myxinidae), подобни на вид, примитивни дънни риби, които използват своята слуз, за да отблъскват хищниците, съобщават експерти. 

Миксин. Снимка: Pinterest

Лигав инцидент

Тихоокеанските миксини са събрани от Нюпорт Байфронт на брега на Орегон и са били в контейнери в камион, който се преобърнал, обяснява Карл Бойд (Cari Boyd), лейтенант от щатската полиция на Орегон. Крайната им дестинация е очевидно Южна Корея, където се смятат за деликатес, заяви Бойд.

Но шофьорът на камиона, стигнал до пътни съоръжения, не успял да спре навреме и се преобръща, а 3400 килограма каси с миксини полетяха от камиона. След инцидента магистралните работници трябваше да затворят пътя, за да почистят лепкавата слуз.

Количеството отделена слуз е наистина забележително. Снимка: Andra Zommers/wired.com

Съществата от въпросния вид са безчелюстни риби, които са преживели възхода и падението на динозаврите и са се променили много малко през последните 300 милиона години, заяви Уилям О'Конър (William O'Connor), биолог от Ecofact Environmental Consultants Ltd. в Ирландия, които е специалист по този вид риби. Съществата принадлежат към групата на Безчелюстните (Agnatha) и са близки с миногата, добавя О'Конър.

Безчелюстната глава на миксина. Снимка: Pinterest

Макар и да не са от най-фотогеничните същества, те играят важна роля за почистване на дънните екосистеми, рециклирайки хранителните вещества и служейки като плячка, разказва О'Конър. Те не са застрашени, но количеството им намалява, благодарение на свръхулов за храна и кожа, заяви Дъглас Фъдж (Douglas Fudge), биолог и експерт по миксини в Университета Чапман в Калифорния. 

Те произвеждат слуз, за ​​да запушват хрилете на хищните риби, обяснява О'Конър.

"Обитават дълбоки води с меки отложения и обикновено се заравят някъде, за да се скрият от хищниците, така че обикновено не е нужно да правят това [да произвеждат слуз]", отбелязва О'Конър. "Лепкавата слуз на магистрала е друг случай, разбира се".

Голямото чистене

Неочакваното изхвърляне от камиона вероятно е задействало отделянето на слуз.

"Те обикновено произвеждат слуз като защита срещу хищници, но го правят и когато са стресирани, и стоварването им на  магистралата е голям стрес за миксините", заяви Фъдж.

Секретът се състои от комбинация от слуз (муцин) и протеинови влакна, които действат като малки нишки. Снимка: Pinterest

Самата слуз се отделя от жлези, разположени по дължината на тялото на миксините. Секретът се състои от комбинация от слуз (муцин) и протеинови влакна, които действат като малки нишки. Нишките разтеглят, а муцинът абсорбира вода, създавайки 3D мрежа, която увеличава 10000 пъти първоначалния си обем, обяснява Райън Кинцер (Ryan Kincer), инженер по материалите от Военноморските сили на САЩ.

Благодарение на своите странни свойства, слузта на миксините е проучена обстойно за потенциални приложения във военните технологии, медицината и облеклото, заяви О'Конър. Флотът дори смята да имитира миксиновата слуз, за защита от куршуми, потушаване на пожари и дори отблъскване на акулите, се казва в съобщение на Военноморските сили на САЩ.

Самата слуз е използвана от коренните жители на Нова Зеландия като почистващо средство, разказва О'Конър.

Пътните  служители на Орегон почистиха слузта от магистралата с помощта на маркучи с обикновена вода под високо налягане, разказва Бойд. Докато самата слуз не се разтваря във вода, благодарение на протеиновите нишки, налягането вероятно я е изтласкало от пътя в канавката, обяснява Дъглас Фъдж.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12424

1

petrr96

18.07 2017 в 14:54

Бааси, доста слузеста статия!