Лицеви кости на „първия европеец“ на 1,4 милиона години са открити в Испания

Това лице принадлежи на индивид, който е бил член на първата човешка популация, заселила се в Европа

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2022 в 00:01 3887 0

Изследователи работят в обекта Атапуерка
Изследователите работят в района на Атапуерка, където са открити вкаменелости и каменни сечива на най-ранните известни хора в Западна Европа. Кредит: Wikimedia Commons

Парчета от лицеви кости на 1,4 милиона години, открити в Испания, изглежда са от най-старата вкаменелост на човешки прародител, откривана някога в Европа, изпреварвайки предишния рекордьор с 200 000 години. На тази възраст костта със сигурност не е от нашия вид, Homo Sapiens, но вероятно принадлежи на изчезнал и загадъчен човешки прародител.

Фрагмент от горната челюст и скула ца открити на 30 юни по време на археологически разкопки в Сиера де Атапуерка в Северна Испания, съобщава фондация Атапуерка. Тяхното откритие бе оповестено на пресконференция, проведена в петък.

В няколкото карстови пещери на планинска верига Сиера де Атапуерка в Северна Испания, се водят разкопки в продължение на десетилетия и вече са направени няколко изненадващи открития.

Известно е, че това място някога е било дом на праисторически човешки предци. През 1994 г. учените, работещи на мястото, откриват останките на неизвестен досега хоминин, наречен Homo antecessor (на латински за „човек пионер“), името му намеква за факта, че този вид е най-ранният известен пример за човешки вид, дръзнал да отиде в Западна Европа. Пълната му идентичност не е сигурна, но някои изследователи твърдят, че може да е бил един от последните общи предци между Хомо Сапиенс и неандерталците.

Хоминини и хоминиди

Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Частичeн набор от лицеви кости на хоминин, намерени на мястото Сима дел Елефанте (Сиера де Атапуерка). Кредит: ©Susana Santamaria / Fundación Atapuerca

В момента екипът не е сигурен към кой човешки вид принадлежат новата челюст и скула, но искат да видят как са свързани с Homo antecessor и дали фосилите могат да дадат някаква представа за това как някои черти на лицето са еволюирали сред потомците на различните видове хора.

Пак в Атапуерка през 2007 г. са открити останки от хоминини, датирани от преди 1,2 милиона години. Това последно откритие е намерено в още по-дълбок геоложки слой, което предполага, че датира от около 200 000 години преди това.

За да се потвърди това, фрагментът от челюстната кост ще бъде подложен на радиовъглеродно датиране в Националния център за изследване на човешката еволюция в Бургос. Тези резултати се надяват да бъдат публикувани в началото на следващата година в рамките на шест до осем месеца според AFP.

Всички тези открития хвърлят светлина върху една от ключовите глави от древната човешка история - вълните на миграции от Африка. Новите кости вероятно са принадлежали на индивид, който е бил член на първата човешка популация, заселила се в Европа.

Въпреки това ще мине известно време, преди към тях да се присъедини Хомо Сапиенс. Анатомично модерният Хомо сапиенс е еволюирал в Африка преди около 300 000 години. Предците на сегашните човешки популации извън Африка не са напуснали този континент допреди около 60 000 години. Вероятно са пристигнали в Европа преди около 45 000 години и бързо са заменили дългогодишната популация на неандерталците, които са изчезнали преди около 40 000 години.

Но откритието на „първия европеец“ се отнася за Западна Европа, защото знаем, че анализите на един зъб, намерен в Азмака, България, показаха, че шимпанзетата и хората вече са били разделени в Европа преди около 7,2 милиона години и то на Балканите.

Източник: 1.4 Million-Year-Old Face Bones Of The "First European" Discovered In Spain, IFLScience 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !