05 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Любовният триъгълник на един бисексуален полиаморен гъсок

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 февруари 2018 в 05:13 35280
Томас, Хенри и Хенриета и техните малки. Снимка: Wellington Bird Rehabilitation Trust

Историята на Томас от Нова Зеландия завладя сърцата на местните жители и на света като цяло. Той е икона на алтернативната сексуалност - междувидов полиаморен гей. 

Томас почина на 40-годишна възраст.

Но известният жител на Уелингтън всъщност бе гъсок, разразва IFLScience.

Томас в по-късните си дни. Снимка: Wellington Bird Rehabilitation Trust


Томас стана знаменитост, когато бе млад самец в лагуната Уайману. Там го виждаха да избягва другите гъски в полза на компанията на мъжки черен лебед на име Хенри. Двамата бяха заедно за 18 щастливи години, преди да се намеси един женски лебед, на име Хенриета.

Хенри и Хенриета започнаха да си свиват гнездо, но вместо традиционната моногамна двойка, каквито обикновено имат гъските и лебедите, Томас остана наоколо и те станаха сплотена семейна триъгълна единица.


Томас крачи през лагуна Уайману със семейството си. Снимка: Wellington Bird Rehabilitation Trust

Томас е предан родител, заедно с Хенри и Хенриета на 68 лебедчета през следващите 12 години, през което време семейството е редовна и много приятна гледка във Уайману.

Хенри почина през 2009 г., след което Хенриета откри нов партньор и Томас най-сетне се опита да се събере с женска гъска. Но младата гъска си намери друг гъсок, оставяйки отново Томас.

Когато остана сляп и с двете си очи през 2013 г., Томас бе доведен до близкия рехабилитационен център за птици в Уелингтън (Wellington Bird Rehabilitation Trust), за да прекара последните си години.

"Ние обичахме Томас като част от семейството на WBRT и се отнасяхме към него с особена любов и грижа!", споделя спасителният център, обявявайки смъртта на Томас в пост на Facebook  страницата си на 5 февруари. "Той бе специално момче и прекрасен характер".

Съболезновеателните съобщения бързо се натрупаха, особено от фенове, които оценяваха символичната подкрепа на Томас за проблемите на ЛГБТ.

Хомосексуалността е широко документирана в животинското царство. 1 500 известни вида показват такова поведение и вероятно има още много неразкрити случаи. За щастие, при животните няма признаци на хомофобия - тя съществува само при хората. (вж "Хомосексуалността в животинския свят")

Склонностите на Томас да има много партньори също не е странна в природата - напоследък се наблюдават значителни доказателства за полиаморно поведение (да не говорим за полигамия), което е предизвикателство за разбирането ни за сексуалността.

Томас ще бъде погребан до неговата "истинска любов" под възпоменателния камък и надпис, направен за двамата през 2009 г.

"Имаше около 100 души на погребението на Хенри и не бих се изненадал, ако същото се случи за Томас", коментира местният орнитолог Мик Прейър, който наблюдава епичния живот на Томас от самото начало и е дава имената и на тримата.

"Това бе 30-годишна любовна история, която трябва да бъде отбелязана".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.