"Лореал" и ЮНЕСКО награди три българки за изключителен принос към науката

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2015 в 08:18 6030 0

Кредит сп. "Българска Наука"

Три обещаващи млади български жени учени – д-р Антония Вълчева, д-р Деница Теофанова и д-р Мария Соскова, бяха отличени с национални стипендии за своя изключителен принос в областта на науката.

Стипендиите са в размер на 5000 евро всяка и се предоставят от световната програма на L'Oréal и UNESCO „За жените в науката“. Стипендиите ще подпомогнат научните изследвания на жените учени и ще насърчат професионалното им развитие, съобщи сп. "Българска Наука".

Гл. ас. д-р Антония Вълчева бе отличена за изследването си на променливи обекти в галактиката М31, по-известна като галактиката Андромеда. Д-р Вълчева е член на българската група за търсене на нови звезди в М31, която съществува от 2004 г. и до момента е откривател на 10% от всички нови, открити в тази галактика.

Втората наградена жена учен е гл. ас. д-р Деница Теофанова. Нейният проект е насочен към древните житни култури, като генетичен ресурс за устойчиво земеделие и подобрено качество на живот.

Третата стипендиантка – д-р Мария Соскова, прави изследвания в областта на теорията на изчислимостта, на кръстопътя между информатиката и математиката и по-специално в теорията на степените.

Тази година „За жените в науката“ отбелязва своята 5-а годишнина от стартирането си в България. Програмата се реализира с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за UNESCO.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес към лауреатите и гостите на събитието. „С тази инициатива жените учени ще реализират своите научни проекти и по този начин ще подкрепят нашата обща цел за мир, равенство и устойчиво развитие“, сподели в обръщението си г-жа Бокова.

„Целта на тези стипендии е да окуражи младите жени учени да бъдат упорити в онова, с което се занимават, и да ги мотивира да крачат смело по пътя на науката. Жените, които са посветили живота си на науката, заслужават общественото внимание и признание“, каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България.

Поздравителни адреси към стипендиантите отправиха проф. Румен Панков и проф. Албена Чавдарова, зам.-ректори на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. Боряна Христова.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !